Uncategorized

Kortkort kortfilm

Den 7:e november skrev jag det här inlägget. Då var det helt omöjligt för terriern att rallybacka stående vid sidan. Rumpan ramlade ner så fort jag tänkte tanken…

Idag ser det ut såhär, ungefär… 🙂 (5 sekunder film)

Det tar sig! Det är inte perfekt men väldigt mycket bättre. Dock; han behöver vara rakare, han behöver dämpa sig lite, inte hamna i sken baklänges utan hålla positionen och han behöver bli ännu säkrare i att hålla sig på benen. På filmen belönar jag genom att kasta godis framåt. Det är för att få drag framåt istället för ner i sittande position bakåt. Jag varierar med att belöna vid mitt knä. Rätt eller fel? Det känns som om mixen funkar rätt bra för tillfället.

Dessutom behöver nog jag bli helt på det klara med hur momentet ska utföras?

”Tre steg bakåt.
Under gång backar ekipaget tillsammans 3 steg utan att hunden sätter sig. Därefter fortsätter ekipaget tillsammans framåt.”

Glasklart, eller…? Men – hur är det med de där jäkla fötterna? Mina alltså? Ska de vara samlade innan jag börjar backa och ska de vara samlade innan jag fortsätter framåt efter avslutad backning? Tips, råd och instruktioner mottages tacksamt.

Jag är ju fortfarande inte alls säker på att rallytävlande är något vi kommer ägna oss åt men det är faktiskt himla kul att ha något nytt att träna på, med konkreta mål. Att se de, stundtals, snabba framstegen. Att se hur poletten ramlar ner i terrierhjärnan. Hur han vill, och försöker, förstå. Blir glad när det blir rätt. 🙂

Det är nog så klurigt även för mig. Hur ska jag få honom att förstå? Vilka kommandon ska jag använda? Vilka handtecken? Belöningsplacering? Massor av nytt att fundera på.

Och sist men inte minst; nu tränar vi enskilda moment, utan skyltar, ofta i köket (due to uselt väder och mörker). Matten i sällskapet behöver mycket träning på att snabbt tyda skyltar och gå bana. Att låta det ögonen ser passera hjärnan, tolkas korrekt och sen fortplantas ut i armar, ben, fötter och tunga så att terriern har åtminstone en chans att göra rätt. Det är utan tvekan där den största haken sitter! Annars ”har” vi nog (med lite solsken och medvind) de flesta momenten, åtminstone upp till avancerad klass.

Till sist, efter detta rallyinlägg, konstaterar jag att vi i morgon ska träningstävla. Brukslydnad, lägre klass. Planen är ju fortfarande lägre sök till våren och det är definitivt högre prioriterat än rallyn. För övrigt finns det inte ens möjlighet till rallytävlingsträning i morgon, så valet var inte ett dugg svårt… 🙂

En reaktion till “Kortkort kortfilm”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s