Ännu en tävlingsdag till historieböckerna

Eller åtminstone till tävlingsstatistiken på SKK/hunddata, och i den kommer det den här gången att stå ”ej godkänd”. 😦 Men det är väl bara ”på’t igen” som mina FB-vänner skriver.

Det började igår kväll med att jag hade lite otur när jag tänkte. Resultatet av det blev att jag gick upp en halvtimme för tidigt! Som om det inte hade räckt med 04.00? Nåja, 03.30 tyckte klockradion att jag skulle lämna sänghalmen, och båda hundarna var med på noterna. Det var dock bara den ena, Lennart Å. Karlsson, som fick äran att följa med på resan mot Mullsjö. Termometern i bilen visade ca +-0 hela vägen, och när jag kom fram låg frosten vit och fin på appellplan. Det var inte utan att jag blev lättad när de planerat platsliggningen som sista moment på dagen.

Vi började med lydnaden och tja… sämre har vi gjort ifrån oss. Och bättre… Men det var nog faktiskt vår näst bästa lydnadsprestation. (Uppräkning av poängen, mest för mitt eget minne, kommer sist i inlägget.) Summa summarum var att vi efter lydnaden, och alltså utan platsliggning (30 potentiella poäng) hade uppflyttningspoäng på lydnadsdelen. Men … det är ju bara en liten del av det hela, som bekant.

Därefter bar det iväg ut i skogen för spår. Efter ungefär en timmes väntan, och tjat med trevlig spårläggare, kom domarna och det var dags för påsläpp. Iväg ut kom han i bra tempo och vinklade ganska snabbt höger, gjorde kontroll och sen iväg. Jag kände mig dock inte alls säker på att det var rätt håll men ingen sa något om bakspår så vi fortsatte. Ganska snabbt gick spåret ut på ett gammalt, och tämligen välstädat, hygge. Inte ens jag hade några större problem att ta mig fram, men underlaget bestod till stor del av – jord! Och sumphålor. Vid ett par tillfällen sa det bara ”blurp” längst fram i linan när han plurrade, men han kravlade bara upp på andra sidan och fortsatte. Bitvis gick det även i skog, men jag uppskattar att ca 75% var på på hygget, i brännande sol, och det ska ju inte vara lättspårat. Dessutom hade spåret legat i närmare två timmar. Nåja, spårade fint gjorde han, men det var attans glest mellan pinnarna? När vi hittat den fjärde pinnen, som med facit i hand troligen var pinne sex eller sju ”egentligen”, så vinklade han iväg åt något som kändes som ”fel” håll, men vad gör man? Jo, man hänger på eftersom det bara är en i teamet som har spårnäsa. Och spårade gjorde han, men frågan är vad? Vi kom inte alls ut där vi borde ha gjort det, och någon slutapport fick vi alltså inte tag på. Nu hade ju förvisso inte 4+1 räckt till någon uppflyttning ändå, men det hade ju varit roligt att göra rätt även sista biten, om inte annat för Karlssons skull. Nu blev det liksom bara ett ”jasså” eftersom vi kom ut där grannspårets bilar stod parkerade och mitt huvud började mala och undra om vi förstört något för någon annan? Men det hade vi inte visade det sig – puh. Men vår tävlingsdag var definitivt över.

När jag senare träffade på spårdomarna frågade jag vilket betyg vi fått på upptaget, och fick svaret: ”10, vad trodde du?” Det värmer ju. 🙂 Det gjorde även den ena lydnadsdomarens kommentarer i efterhand, liksom tävlingsledarens. De tyckte att lydnaden sett väldigt trevlig ut, och bitvis är jag benägen att hålla med. Andra bitar var inte lika roliga.

Men det är väl f*n att det ska vara så svårt att få till allt på samma dag?

Några bilder finns inte från dagen trots att jag hade med mig komplett fotoutrustning – storkamera, lillkamera och videokamera. Den tilltänkta fotografen fick nämligen startnumret före mig på lydnaden och då sket det sig…

Här kommer lydnadspoängen:

Fritt följ: 6,5/8 dk, ss, släpper, släpar, ingen tempoväxling i språng
Det var inte bra, även om det var ett lyft jämfört med förra tävlingen. Och sen vill jag påpeka att matte växlade tempo i språngmarschen, men inte hunden… Vi måste träna mer på galoppfattningarna! 😉

Inkallning med ställande: 9/9 något långt ställande

Framåtsändande: 9/9 dk
Yes, han har lärt sig räkna till tre ”gubbar”! Rakt och snyggt redan på första sträckan idag? Mitt dk bestod i att jag på första sträckan klämde i med ett ”sss” för att få honom att slå av på tempot. Men 9 på det momentet är nog vårt rekord!

Krypande: 8,5/7 skall, nosar, dk
Han kröp – idag igen! En gång är ingen gång, två gånger är en gång-gång?! Dock fick jag ta i med ett dk i början, och tempot var lågt tyckte jag. Dessutom klämde han i med ett litet skall precis i uppsättandet? Började han månne ladda för nästa moment? Det märkliga är att den ena domaren bara kommenterat ”dk” men ändå dragit tre poäng? Men den domaren var generellt väldigt snål med kommentarerna och har dragit poäng helt utan att motivera på vissa moment…?

Skall: 6,5/7 dk, dåligt skall, glest
Instämmer helt. Han kan mycket bättre!

Tungapport: 7,5/7,5 tveksamt/dåligt upptag, dk
Historien från Linköping upprepar sig. Bra fart och målinriktad ut, nosar på apporten och börjar sen nosa runt den och när jag klämmer i med ytterligare ett ”apport” så tar han? Hur var det med den där gång-gången? Jag tror vi kan ha ett problem här…

Hopp: 10/10

Men vi hade i alla fall tur med vädret…

En reaktion på ”Ännu en tävlingsdag till historieböckerna

  1. 😆 ”Vi hade iaf tur med vädret” :mrgreen: Det är inte mkt annat att göra än att hänga på i spåret, som du säger är det ju bara en som har spår näsa. Tror nog att om vi frågar Karlsson om dagen poängterar han nog inte vädret, tror han säger ”Vi hade iaf kul!”

    Kan man inte beställa gång-gång på bara bra moment?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s