Teknikreflektioner

Med jämna mellanrum tar jag mig en stund för att reflektera över den tekniska utveckling jag upplevt hittills under mitt yrkesliv.

I början av 80-talet, när jag jobbade inom polisen så hade vi fyra sätt att kommunicera med omvärlden.

1. Traditionell snigelpost

2. Fasta telefoner

3. Polisradion. Antalet mottagare var dock, av naturliga skäl, begränsat.

4. Telex. Någon som kommer ihåg den? Den fanns definitivt inte i var mans hem, men kanske på en del arbetsplatser? Det var ett stort muskedunder, ungefär som en ordinär tvättmaskin, med ett manuellt tangentbord. När man skrev producerade den, förutom ett papper där man kunde se vad man skrev, en fullständigt oläslig remsa med en massa hål. Sen stoppade man i den här remsan i en läsare och skickade det till mottagaren. Om jag inte minns fel så kom det hos mottagaren ut en motsvarande remsa som sen fick stoppas i en läsare för att omvandlas till text på papper. Eller också blev det text direkt? Jag minns faktiskt inte riktigt…

Efter ett par år kom teletex. Det var en liknande konstruktion men i smidigare format. Den fungerade ungefär som en elektrisk skrivmaskin. Teletexen försvann dock ganska snabbt för sen kom FAXEN!

Wow och halleluja! Man kunde skicka bilder?! Vi funderade mycket på hur det EGENTLIGEN gick till men kom fram till att vi förmodligen inte ville veta. 😉

Faxen har överlevt. Och överträffats. Flera gånger om.

Var vi är idag behöver jag nog inte redogöra för. Det som fick mig att tänka till över detta nu igen var detta; alldeles nyss satt jag i mitt lilla hemmakontor (ja, där sitter jag iofs fortfarande) och laddade hem 68 katalogsidor från ett tyskt tryckeri. På ingen tid alls. Med ett halvbra bredband. Hepp!

9 reaktioner på ”Teknikreflektioner

 1. Jodå, tekniken är fantastisk – när den fungerar! Svor under merparten av gårdagen över vår bredbandsleverantör, som (enligt supporten) hade ett ”totalt IP-stopp i stationen), vilket gjorde till följd att vi inte hade varken internet eller e-post. Och du jädrar vad handikappade vi blev helt plötsligt! 😀 Faxen, däremot (som vi också har), fungerade dock utmärkt. 😉
  Ha dig en bra dag!

 2. Här har också ”internettet” legat nere, dels i lördags, nästan hela dagen och sen igår, precis när jag skulle betala räkningarna?! Men det kom igång igen…

  (nääädå, jag är inte ett dugg beroende, kanske?)

 3. Jisses, du är ju praktiskt taget en dinosaur *skrattar*!

  Det har gått skrämmande snabbt med tekniken, det var inte många år sedan datorerna fick sitt stora genombrott…

  Mvh //Tytti

 4. Alltså, den här token till granne har verkligen terroriserat området i många år nu. Problemet är att hela familjen är så bindgalen att alla i någon form av maktposition är rädda för dem – allt från renhållningsarbetare till polis och åklagare.
  Vid tillfällen kan jag berätta i timmar om allt som hänt där denne tok till granne varit inblandad, om rättegångar och polisförhör, dödshot mot både barn, hundar och vuxna, sabotage och allmänt idiotiskt beteende. Se till att ha mycket tålamod och massor med vin bara! 😀

 5. Alltså, när JAG började jobba (i början av 90-talet) så var ju då FAXEN den stora innovationen. Telefon och snigelpost var fortfarande ganska ”förhärskande”. Telex/teletex hände det att vi fick någon gång – ”via ombud” men skickade något, det gjorde jag aldrig så hur den tekniken gick till vet jag inget om. Ibland blir jag lite fascinerad över att jag nog är en liten ”minidinosaurie” jag också – jag har ju faktiskt arbetat utan mejl och internet?! Datorn (Mac!!!) användes som ”skrivmaskin”, för att skapa trycksaksunderlag (PageMaker!!!) och göra en del beräkningar (tidigt excel – kalkylblad). Jo, bokföring och fakturering var också datoriserat, men med rätt mycket manuell handpåläggning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s