Frustrerande okunskap och prestige

Några av mina läsare vet vad som höll på att hända med Iza när jag kastrerade henne för 4,5 år sedan. Hon höll på att dö! Anledningen till kastreringen var extremt täta löp.

Hon var kvar på djursjukhuset över natten och morgonen efter upptäckte personalen att hon blödde från både operationssår och vulva. Blodvärdena var i botten och hon var nära att dö (men stod ändå upp och viftade på svansen!!!). Hon fick opereras om snabbt som ögat och i samband med det fick hon en blodtransfusion och höll på att stryka med av det också, eftersom hjärtat hamnade i otakt. Utan konkurrens kan jag nog konstatera att det var den värsta eftermiddagen i mitt liv.

Hon fick nattpermission och vi hämtade hem henne samma kväll och vakade över henne på nätterna. På dagarna var intagen för dropp och provtagningar.

Det var en hemsk upplevelse för alla inblandade men Iza piggnade till och då trodde vi att allt var lugnt. Och det var det, med Izas fysiska hälsa, men det var då cirkusen började…

Veterinären som opererat (i första skedet) hävdade att det, vid andra operationen, uppstått onormala blödningar i bl a bukväggen och att prov skulle tas för hemofili A (blödarsjuka)/von Willebrands sjukdom (en ”mildare” form av blödarsjuka). Mina känslor svallade naturligtvis. Blödarsjuka?! En hund av Izas kaliber (vild och galen) hade knappast uppnått den åldern (3,5 år) om hon haft blödarsjuka?

Prover togs några veckor senare och ytterligare några veckor senare blir jag uppringd av veterinären som (i en något förkortad version) säger; tyvärr, din hund har blödarsjuka, slår hon sig så dör hon! Det var alltså von Willebrands h*n hänvisade till, men i journalen (ja, jag har självklart journalutdrag) står det ”blödarsjuka”. H*n sa också att det inte var någon idé att ta om proverna.

Nu är ju jag en ganska envis person som inte ger mig i första taget och det här kunde jag bara inte acceptera. Jag trodde helt enkelt inte på det. Jag tog kontakt med professorn på SLU som analyserat provet och är den som kan mest om den här sjukdomen i Sverige. Vi pratade i telefon och jag fick även ett skriftligt intyg på att de (förvisso) något låga värden hon hade inte kunde ha orsakat dessa blödningar. De värden hon uppvisade skulle heller inte vålla henne några problem i det dagliga livet. Han tyckte även att provet var taget för tätt inpå operationen och att det mycket väl var värt att ta om det.

Jag hade ju redan bestämt mig för att vi skulle köra på som vanligt. Iza är liksom inte en hund man ”ställer av” utan hon måste få leva sitt liv, annars är det ingen mening. Så mitt motto var att det fick bära eller brista men hon skulle åtminstone ha roligt så länge det varade.

Ett år senare tog jag om proverna (hos en av Sveriges duktigaste veterinärer inom internmedicin) och värdena var kanonbra!!! Inte ett spår av von Willebrands.

Nu kan man ju fundera över hur en annan människa som fått beskedet ”tyvärr, din hund har blödarsjuka, slår hon sig så dör hon!” hade gjort. En människa som tror på auktoriteter och inte är fullt så envist lagd? Hade vederbörande packat in hunden i bomull och väntat på att den skulle dö? Eller kanske rent av avlivat den på en gång?

Misstag kan göras vid operationer. Det är människor det handlar om och det kan bli fel, det är något jag är införstådd med. Men att en veterinär, bara för att rädda sitt eget skinn och/eller av ren okunskap, kan lämna ett sån’t besked utan att ha någonting på fötterna och veta vad h*n pratar om?! Eller är det ren och skär prestige? Att inte kunna erkänna att man inte vet eller har gjort fel?

Någonstans i hela den här processen fick jag ändå ett erkännande av att de gjort fel eftersom fakturan vi så småningom fick endast var på en bråkdel av kostnaderna…

Att allt det här plötsligt kom upp igen beror på att Iza i morgon skall opereras igen. Den förmodade cystan vid juvret skall bort. Vi pratade om detta hemma igår och då rann hela detta drama upp i min hjärna igen, och jag blir så fruktansvärt frustrerad och arg på vad prestige kan åstadkomma, i synnerhet om den är kombinerad med okunskap! Behöver jag tillägga att denna veterinär inte får komma i närheten av mina hundar efter detta. Inte för att så mycket som ge en vaccinationsspruta! Och när hon ska opereras ”beställer” jag vilken veterinär jag vill ha. Skulle den planerade veterinären inte vara på plats imorgon och det kryper fram att h*n ska göra det istället så tar jag min hund och åker hem!

Jag var bara tvungen att skriva av mig detta (jag kanske har gjort det förut?) och få ur mig irritationen som fortfarande, efter 4,5 år, kan göra mig så arg så jag skakar… På ett sätt är jag lite pervers sugen på att boka en tid hos den veterinären någon gång bara för att visa upp vildhunden som skulle dö om hon slog sig…

Självklart är jag nervös inför morgondagen. Det är aldrig kul att lämna in hunden för en operation, hur ”enkel” den än är. En och annan hållen tumme kommer vi inte tacka nej till.

24 reaktioner på ”Frustrerande okunskap och prestige

 1. Jag förstår att du ännu blir så arg så du skakar efter dessa år. Jag skulle varit lika dan! Vi ska verkligen hålla alla tummar och tassar vi har imorrn för Iza. Sen om chefen gnäller för jag gör ett trögt jobb så kan han få gnälla då bäst han vill 🙂

 2. Förstår dig! Inom veterinärmedicin tror jag dessvärre det är relativt vanligt med allahanda slaskdiagnoser och snabbdiagnoser. Helt enkelt för att folk köper allt en veterinär säger med hull och hår. Dom är dessutom svårgranskade. Undrar ibland hur många som får helt felaktiga diagnoser som går hos små privata kliniker, ute på landsbygnden. Det här skulle ju aldrig tolereras inom humanmedicin!
  Blödarsjuka?? Vi har haft några fall inom vår ras, då fick jag lära mig detta:
  Tikarna är bärare av sjukdomen men inte sjuka. Hanarna blir sjuka. Om en nyfödd kull drabbas så tynar valparna bort inom nåt dygn-en vecka. Dom blir aldrig ens 8 veckor.

 3. Glömde…..Lycka till! Klart järnladyn fixar detta! Det är ju inte blödarsjuka, glöm inte det!
  Kramar och tummar
  Ingrid 😀

 4. Briarder; von Willebrands sjukdom är INTE detsamma som hemofili A och den förstnämnda kan drabba även tikar.

  Pappa har haft en schäferhane från en kull där alla hanar utom pappas hund hade blödarsjuka. Nog blev de äldre än åtta veckor men de flesta dog nog inom ett år om jag minns rätt. De hann åtminstone säljas så då bör de ju ha varit äldre än åtta veckor. Pappas hund blev 13… Snacka om tur i lottdragningen.

  Noelle; jag har hängt med i din blogg en del ang ditt veterinärstrul och förstår att du har orsak att vara ännu mer frustrerad och arg. Här gick det ju trots allt bra till sist. Men man är ju ganska utlämnad och har sällan något att sätta emot.

 5. Givetvis håller vi alla tummar och tassar här också. Det här kommer rynkpannan fixa galant!
  Förstår din ilska, frustration över veterinären-jag hade reagerat likadant. Vår första schäfer fick vi också feldiagnostiserad av en okunnig distriktsveterinär som eventuellt var jätteduktig på kossor men absolut inte på hundar….
  Kram

 6. Men gah, vilket pucko, det är oförlåtligt att ljuga på det viset ju, (fel kan man göra, men inte försöka sopa igen spåren medelst en lögn) i synnerhet när man har ”makt” genom att man förutsätts ha kunskap att ta hand om liv och lem hos andra, vare sig det är två- eller fyrbeningar.

  Finns inget motsvarande vårt fruktade HSAN för veterinärer? Kan man ljuga om det ena kan man ljuga om det andra, och nästa gång kanske h-n hävdar att ett tillstånd INTE finns trots att det i själva verket gör det.

 7. Beställer ALLTID en vetrinär till killarna som jag litar på! Sedan har jag ”inside information” från Lisa och det hjälper om det är akut och jag vill veta vem som jobbar. Håller tummarna att allt kommer gå bra! Det kommer vara svårt att skriva på datan imorgon…. 🙂

 8. Usch vilken hemsk upplevelse med Iza tur att det slutade bra.
  Klart allt går bra imorgon, vi håller tummar och tassar här också.

 9. Självklart får ni alla våra tummar. Och vi klämmer till med stortårna också; vädret är ändå så kasst att det inte lockar till några större utflykter, så om vi håller stortårna för Iza så att vi knappt kan gå så är det ju en dubbel välgärning – ja, i alla fall för tvåbenta. 😉

  Det där med att vägra att gå till en specifik vet förstår jag såå väl. Hade en vet som p g a nonchalans bidrog till att en valp jag hade dog. Det var en blandis och förmodligen inte så viktig i hennes ögon. Vi var hos honom med det fruktansvärt sjuka valpen på fredagen och han undersökte henne knappt – skrev bara rutinmässigt ut antibiotika. På söndag eftermiddag dog hon på djursjukhuset i Skara. 😦 Hade hon fått rätt behandling på fredagen hade hon sannolikt överlevt, enligt vet på det sistnämnda stället. Sedan dess vägrar jag att ha med denne vet att göra. Precis som du säger: Han får inte ens ge mina vaccin. :t

  Men du, Lotta – nu har du ju ”identifierat” en felande länk inom veterinärkåren. Och sannolikheten att det ska finnas ytterligare en på samma ställe torde vara minimal. 😉 Det kommer säkert att gå kanon! Och vi bidrar, som sagt, till att knuffa ödet i rätt riktning så gott vi kan. 🙂

  Ha det gott – sköt om er!

 10. Alla tankar till er idag! Här hålls det tummar och tassar hårt 🙂

  Har haft händerna fulla av en viss anledning 😉 och inte kunnat hålla mig så uppdaterad som jag brukar 🙂 Gino, verkar vara en härlig kille och söt som socker, han kommer att göra succé hos pappa din :).

  Ha det gott och som sagt Tankar till er…..

 11. Ja herregud, mkt ska man höra innan örona trillar av men det här var nog bland det värsta hittills. Tur att det gick bra iaf!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s