Debut två avklarad med hedern i behåll

Nu är vi hemkomna efter ytterligare en tävlingsdag och vi har inte skämt ut oss alltför mycket. 😉

Idag var det KM i lydnad som stod på programmet och det var debut även för min del. Har ju aldrig tävlat lydnad, utom möjligen på någon kursavslutning med min första hund och det är väl 10-12 år sedan och preskriberat vid det här laget.

Pga en hel del återbud så blev vi bara nio startande men det tog sin tid ändå. KM avgörs genom att alla först kör den klass dom ”är” i, dvs klass I för vår del. De som sedan vinner eller har poäng som räcker till ett förstapris går till final med lite speciella moment, sluten bedömning och koefficienter som lottas i efterhand. Spänning är alltså på topp ända in i det sista, åtminstone för de som gått till finalen. Nu drabbade ju inte detta oss idag, och det var inget jag räknat med heller med avstådd platsliggning.

Den lilla terriern skötte sig faktiskt jättebra, men jag tror jag ska skicka in en motion om en ny bedömningspunkt liknande helhetsintrycket. Initiativförmåga! Där hade pysslingen fått en klockren 10:a, jag lovar. 🙂

För att ta det hela från början då (och jag lovar att detta är sista gången på åtminstone ett halvår som jag ska rabbla poäng och domarkommentarer här):

Platsliggning: avstår

Tandvisning: 10
Vet inte hur korrekt detta var med en 10:a här? Han satt ju inte still men lät ändå villigt sina tänder beskådas?

Linförighet: 8/8 ss, ls, vp (= snett sättande, långsamt sättande, växlar position)
En klar uppryckning från igår, men han kan bättre!

Läggande: 9/9,5 Långsamt
Jag såg ju inte vad som hände eftersom jag hade ryggen emot…

Inkallande: 9,5/9,5 Hoppar på föraren
Jo, så var det ju.

Ställande: 6/5 Långsamt, dk, många steg
Vet ju att detta inte är klart så där har vi att jobba på. Han tror fortfarande att ”stanna” betyder att han ska stå 2 meter framför mig så det får vi träna in med nytt kommando.

Apportering: 8/7 Tugg, tjuvstart, reser sig
Här hade jag tydligen klantat mig och hållit apportbocken för högt så att han var tvungen att resa sig för att kunna gripa den. Klantmatte, skärpning!

Hopp över hinder: 0/0
Karlsson satte full fart mot tävlingsledaren som hade fickorna fulla med apportbockar. Mycket roligare än att hopp just då. 🙂 Vi tränade ju i fredags på att låta bli apportbockar som låg på plan, men apportbockar i fickorna på folk har vi visst missat…

Helhetsintryck: 8/6,5

Totalsumma: 122,5

Om inte om hade varit (igen 😉 ); dvs om vi haft 30 poäng på platsen och poäng på hoppet som han egentligen kan så hade det alltså varit ett förstapris och uppflyttningspoäng (om det varit officiellt)! Nu är det hårdträning av platsliggning som gäller. Mycket annat också självklart, men det är den största käpphästen. Helgen har varit väldigt givande på så sätt att vi nu vet ungefär var vi står, var de svaga punkterna sitter och kan lägga upp träningen därefter.

För de initierade, som funderar över dubbla domarsiffror ovan, kan jag meddela att ja, vi har två domaren även på lydnaden när det är KM.

Även idag lyckades vi fastna på bild. Jag är ju normalt klubbens ackrediterade pressfotograf men när jag tävlar själv får jag lämna över kameran till någon annan och så här blev det idag.

070930b.jpg

Tänk om han gått så fint hela tiden?!

070930c.jpg

Om inte jag klantat till det så…

070930a.jpg

Till sist ytterligare en bild från igår kväll. Batteriladdning pågår! Det ser nästan ut som om Iza försöker överföra lite energi till lillebror. Hon stod så en bra stund innan jag fick tag på kameran, och då var hon ännu närmare. 🙂

10 reaktioner på ”Debut två avklarad med hedern i behåll

 1. Kalas ju ;-). Det ligger inte långt bort, ni är bara ett stenkast från målsnöret. Hade en golden en gång i tiden som absolut inte kunde motstå löv i vinden, vid ett tiffälle när vi tävlade så blåste det halv storm. Helt plötsligt hade jag ingen hund vid min sida utan hon underhöll publik och domare med att spinga runt med munnen full i löv :-). Som alla skrattade till och med jag :-). Heja, Karlsson med matte, tror på er!

 2. Heja K, jag tillhör din fanclub jag *jubel*
  Tandvisningen är helt korrekt. Det står nämligen inte i reglerna att hunden ska sitta. Det står att domaren utan problem ska kunna titta på tänderna! Inget lydnadsmoment alltså utan ett test för att sålla bort aggressiva eller livrädda hundar.
  Fast idag har ju vissa domare gjort detta till ett lydnadsmoment och kräver att hunden ska sitta för en 10:a. Fel alltså för det ståt inte i reglerna!

 3. När vi tävlade lydnad så blev Lukas sååå glad när domaren skulle kolla tänderna. Då satte sig karln ner på huk i tro om att en Labbe skulle lugna ner sig *muttrar* vi nollade tandvsiningen den gången.
  Underbar bild på Iza och karlsson! 😀
  Ni har varit jätte duktiga i helgen! *jubel och applåder*
  Lukas fick en sån där pipleksak som Karlsson gillar som du köpte från Jami men han vill inte alls tycka om den, ändå har jag hotat med att skicka den raka vägen till Karlsson om han inte tar sitt förnuft till fånga 😛

 4. Vad ni är duktiga !!
  Gillar verkligen kortet med linförigheten.VILKEN KONTAKT NI HAR !!!
  Likaså det kortet med apporten.
  Härliga kort att titta på.
  Kramis Pia

 5. Klart jag vet att det var inoff, men jäklar så kul och bra det var ändå. Heja Träsktrollet! 😀
  För övrigt skulle jag tro att bröderna får samma ”fantastiska” gage – åtminstone såhär långt… 😉
  Ha det gott – kramar.

 6. Grattis! Vad duktiga ni är! Krypet är ju fortfarande unghund och det är inte illa att hålla ihop på det sättet! Fast det visste du nog redan 😉 . Vi håller tummarna för framtida prestationer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s