Uncategorized

A walk in the park…

Då har vi tävlat igen, för andra dagen i rad. Igår eftermiddag blev jag inringd som reserv till Marks BK och jag var inte nödbedd.

Sovmorgon i brukssammanhang med samling 09.15 men jag var på plats i god tid. Spårterrängen såg lovande ut, och spårläggaren bedyrade att det var ett jättefint spår, och jag kan bara instämma! Jämfört med gårdagens så var det ”a walk in the park”, och en bit gick vi ca två meter från en sjö! Kanske inte så kul för den som har en badglad hund, men för Karlsson var det inga större problem.

Det började dock med ett något förvirrat upptag, med kisspaus (för terriern) och nospaus (för terriern), men sen knallade han iväg åt rätt håll. Strax utanför rutan uppstod ytterligare förvirring när han fick luftvittring på någon form av vilt (ekorre?) och fullständigt glömde vad han höll på med?! Jag lyckades dock få honom på bättre tankar men innan han var helt med på noterna igen tror jag att vi hade missat en pinne. Hur som helst så knatade vi runt spåret på 22 minuter men tappade tyvärr ytterligare en pinne på vägen. 5 pinnar + slut… då behöver man ett väldigt bra uppletande för att fixa uppflyttning.

Till klubben för att köra lydnad, och idag lyfte han sig i skägget och fick ihop 34,25 poäng mer än igår!

Fritt följ: 8,5/7,5 ”vp, efter i start, luft, tappa i vinkel, dk”

Inkallning med ställande: 9,5/9,5 (!) ”några steg, bra tempo”

Framåtsändande: 8,5/7  ”stannar kliar, snett, nosar, ur momentet vid transporten”
(Idag valde han att gå mellan de två ”högraste” i gruppen på första sträckan, och efter inkallningen på andra sträckan, när vi bara hade några meter kvar till momentet var slut högg tydligen lopporna ojämnt i skägget för då var han tvungen att stanna och klia sig! Den domaren som gav 8,5 förklarade efteråt att resten varit så snyggt så han ville inte dra mer, och det tackar vi för. 🙂 )

Kryp: 6,5/6,5  ”dk flera, för övrigt bra”
(Idag krävdes det ”bara” två extra kommandon för att få igång honom, och sen kröp han fint, men extra kommandon kostar.)

Skall: 9,5 ”litet uppehåll”

Tungapport: 7 ”tappar, tveksamt tagande”
(En sekund innan tävlingsledare sa ”ta föremål”  bestämde terriern sig för att slänga iväg apporten över vänster axel! Alltid ska det vara nå’t…)

Hopp över hinder: 10/10

Platsliggande med skott: 10/10

Totalt fick vi ihop 237 poäng på lydnaden vilket ju var ett rejält lyft jämfört med igår, och redan då var det OK.

Slutligen var det dags  för uppletande, och då var bensinen slut i den lille terriern. Han bjöd på en ganska trist uppvisning men fick tag på två föremål i alla fall vilket gav betyg fem och då förstod jag att chansen till uppflyttning definitivt var borta.Uppletandet gick i en gammal grusgrop, full med små tallar, och solen brände på ganska bra. En typ av terräng han inte är van vid, men det skyller jag inte på, utan snarare så var det brist på ork.

Summering

 • Han klarade två dagars tävlande på raken betydligt bättre än vad jag trodde.
 • Han hade inga som helst problem med att det var en helt ny plan utan gjorde en bättre lydnad idag.
 • Det är trevligt när domarna skriver även positiva kommentarer i protokollet, vilket gjordes idag från den ena domaren.
 • Vi behöver träna kondition, både fysiskt och mentalt, för att han ska funka en hel tävlingsdag.
 • Matte behöver ladda honom mer inför uppletandet, med tydligare signaler. Dessutom, när det är varmt, kanske blöta ner  honom rejält innan.
 • Jag har träffat en massa trevliga människor, en del gamla bekanta, en del nya. 🙂

Slutsumman för dagen blev 471,5 totalt. 8,5 p från uppflyttningsgränsen, men vi hade behövt en pinne  till i spåret och antingen ett bättre spårupptag eller ett bättre uppletande för i specialdelen saknades 21,5 poäng. (Ja, det är komplicerade, och inte helt logiska, uträkningar som gäller.) En tredjeplacering och en liten buckla blev det också.

Nåja, vi har ytterligare ett ”godkänd” att lägga till samlingarna och det är ju ett fall framåt jämfört med ”ej godkänd”. Dessutom ett resultat som vi kan redovisa i kampen om Årets Bruksbordertiteln i början av nästa år. 😆

Här kommer några bilder från dagens spektakel. Foto: Bosse Sundqvist

Detta bildspel kräver JavaScript.

12 reaktioner till “A walk in the park…”

 1. Inget uppflyttningsgrattis, stort GRATTIS till två väl genomförda tävlingsdagar. 8,5 från uppflytt… Det är fasiken bra jobbat för ett litet träsktroll!!! Wiiiieee vad ni är bäst!!!

  Du, börja röja för stora bucklan redan nu. 😉

  Kramar i massor till er.

 2. Grattis till gk-resultat! Kul för er. Häftigt att lydnaden gick ändå bättre idag:-)

  Attans att det inte gick ”hela vägen”:( Verkar ju stört omöjligt att lyckas…

 3. Toppenbra Lotta – snart är du i mål ordentligt. Han är för go den lelle. Tänk om man kunde få se en liiiten uppvisning på ÅB – det hade nog uppskattats av väldigt många. Att se en liten bruksterrier i aktion. Ni är ju sååå duktiga ni båda. Det hade verkligen varit kul… – visst vågar och vill du? Du skall veta att de flesta där har ingen aning om vad en bruksterrier kan. Och du behöver minsann inte vara det minsta nervös för att visa vad ni kan – för du kan detta.
  Kram till er

  1. Tack för alla grattisar!

   Mia; det var bara söndagstävlingen som var godkänd. På lördagen bröt vi i spåret.

 4. Det går ju åt rätt håll, om man säger så. Fortsätt i den här stilen så fixar ni uppflyttningen nästa gång!!

 5. Hej på er!
  Länge sedan jag var här på din sida. Vad kul att det går så bra för er på tävlingsbanorna. Delas det inte ut några extrapoäng för sötaste brukshunden tro?? Då hade Karlsson fått 10:a direkt, särskilt bilden på krypet är bedårande. Kram och heja på önskar Gunilla & Bamse

 6. ”TJOHOOOOOOOO!” ropar vi impregnerade skåningar högt! Lägger direkt märke till höjden på hindret…ska det vara så högt i bruks? Alltså skiljer sig höjden mellan ”vanlig” lydnad och brukslydnad?
  Grattis till avancemang i poängskalan 😀

  1. Japp, hindret är 40 i appell-lägre och 50 i högre-elit. Kan tänka mig att det är ungefär samma för små fläckiga hundar. 😉 I reglerna finns varenda ras uppräknad med aktuella höjder på hinder och vikter på apporter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s