Uncategorized

Käpphästar och benbrottsspår…

Idag var det så dags för årsdebut i högre spår. Vi var första reserv på Elfsborgs BK och i onsdags fick jag det magiska telefonsamtalet.

Min stora fasa var att vi skulle få samma spår som förra året. Ett riktigt eländigt och risigt spår, och då kom vi ändå inte särskilt långt. Spårläggarens kommentar då var; ”då kom du aldrig in i det riktigt risiga”… Nåja, hur stora var oddsen bland åtta spår? Jag ville minnas att jag hade startnummer två förra året och nu fick jag nummer fem så jag kände mig ganska lugn.

Dagen började därefter med platsliggning och lydnad. Tack och lov fick de ligga plats i solen där frosten hunnit lämna gräsmattan. Hunden jämte Karlsson, en rottistik, gick upp och promenerade iväg, men mitt lilla träsktroll låg kvar och vi fick 10 i betyg.

Jag lyckades ragga upp ”farbror” Bernt som filmare, så äntligen fick jag lite glädje och nytta av videokameran. Här kommer därför momenten med tillhörande kommentarer och betyg.

Fritt följ: betyg 8/8  ”dk, vp, ls, släpar”

Innan vi skulle in låste han fullständigt på några hundar och förare bakom oss, på vägen/parkeringen. Inte alls likt honom och jag blev ganska stressad. Med tanke på detta är jag mer än nöjd.

Inkallning med ställande: betyg 8,5/9,5 ”steg”

Hm… ganska många ”steg” så 9,5 var  nog snällt? Dock det bästa ställandet han gjort på tävling.

Framåtsändande: betyg 8/7,5 ”ngt snett, dk”

Inte mycket att säga om, han gick inte rakt genom gruppen i första skicket utan mellan de två ”vänstraste” människorna.

Kryp: betyg 0/0 ”flera krypkommandon, stannar, skall”

Ja, vad säger man? Det ÄR vår käpphäst. Efter en meter svimmar han och jag får ta i rejält för att få honom att fortsätta. Jag är dock nöjd med att jag verkligen fullföljde, och efter halten fanns det inget att anmärka på. Han KAN ju, men varför inte på tävling? Och som extra effekt, för att vara riktigt säker på att få en nolla, la han till ett skall i uppsättandet också.

Skall: betyg 6/6 ”efterskall”

0,5 sekund innan momentet var slut var han bara tvungen att skälla en gång till! Den ena domaren svor högt, för annars hade det blivit en 10:a sa hon…

Tungapport: betyg 8,5/9 ”dk”

Av någon anledning startade han inte på första kommandot så det fick bli ett extra. Annars inte mycket att anmärka på.

Hopp över hinder: betyg 8/9 ”dk”

Inte heller här kom han iväg vid första kommandot? Vet inte varför ena domaren dragit två poäng, för förutom dk (-1 p) så hittar jag inget fel, och det står inget annat i protokollet.

När detta var över vågade jag inte hoppas på uppflyttningspoäng, men se; det gick ihop sig. 202,75 hade vi fått  ihop och 196 räcker för uppflyttning i lydnadsdelen. Sen är det ju en hel del mer som ska klaffa förstås, och det gjorde det inte.

När det var dags för spår visade det sig att jag fått samma spår som förra året. HUR kan man ha så’n otur? Upptaget blev en lagom förvirrad historia med bakspår, men till sist kom han iväg åt rätt håll. Sen hittade vi en pinne, stort ”glapp”, och fyra pinnar till. Terrängen var  überdjävlig med ris, jättetäta  granar, uppför och nedför på stenar, rötter och stubbar. Den största överraskningen är väl egentligen att jag sitter här med hela ben. Det var så illa att jag på fullt allvar funderade på hur ambulanspersonalen skulle få ut mig ur skogen? Vid ett tillfälle ramlade jag handlöst baklänges (!) och jag trampade snett tre-fyra gånger och var väldigt nära några rejäla stukningar. När terrängen äntligen blev lite bättre  tappade han spåret och drog iväg mig på en bra extrarunda, upp i den eländiga terrängen igen. Klockan gick och till sist var tiden ute med god marginal utan att vi hade hittat pinne sju och åtta (slutet). Vi var dock väldigt, väldigt nära visade det sig efter analys med spårläggaren. Men … klockan hade ju gått för långt och för länge så det hade inte gjort någon skillnad i det stora hela.

Nåja, ytterligare en bruten och därmed ”ej godkänd” högretävling till samlingarna. Jag är dock inte ensam. Vi var flera stycken där idag som gjort fem-sex starter (och kanske mer) utan att lyckas med alla delar och få till en uppflyttning. Högre klass ÄR ett nålsöga som är oerhört svårt att komma igenom, tyvärr.

Hur som helst har han jobbat bra hela dagen och bara att släpa mig runt det spåret och hitta fem pinnar får väl anses vara en bedrift.

Och nu sussar han iaf gott på sin prinsenpåärtenbädd! 🙂

För mig är det väl bara att bryta ihop och komma igen, och som summering av dagen är jag mer glad över att jag inte har några brutna ben än vad jag är ledsen över den uteblivna uppflyttningen… Vi fick även många fina och värmande kommentarer av både domare och medtävlande, och det gör gott!

9 reaktioner till “Käpphästar och benbrottsspår…”

 1. Tycker ni är rackarns coola! Lydnaden ser ju riktigt fin ut. Himla kul med filmer. Och spåret…ja det låter ju inte som att ni felade på ett enkelt spår iaf 🙂

 2. Vi har lämnat risiga skogsspår till förmån för traditionsriktiga skånska ängar när det gäller högre och lägre i år. Eliten har vi fortfarande i skog… Till nästa år vill jag inte behöva jaga ut spårläggarna och lägga om spåren för 4e året på raken så jag hoppas vi kan behålla den här marken!

  Bra kämpat, är väl sammanfattningen! På’t igen…!

 3. Du har ju svaret själv! Bara bryta ihop och komma igen….

  Nu finns det ju hopp om väder så ”någon/några” får väl arrangera en träningstävling.

 4. Jag som inte begriper ett dugg av det där tävlandet tycker det var väldigt roligt att få se alla momenten på film, nu förstår jag lite mer 🙂

 5. Men Lennart Å Karlsson! Vad vi är imponerade här på andra sidan skranket 🙂 Matte sitter och funderar över hur i helskotta hon ska lära mig allt det du kan!?! 😦 Det går nog inte, det där framåtsändandet är ju bara så tjusigt…*applåder* Vill tacka dig jätte mkt för att du lägger ut filmerna, så man kan se hur en tävling går till, tackar! 😉 Och HUR kan man ha sån otur att få samma uberjävliga spår en gång till?!
  Ni är bara så bäst!

 6. Men det är ju själva f…. 😦

  Nu ska jag läsa hur dagens (läs: söndag gick). Har inte hunnit dit än och hoppas STORT på att jag ska få elit-gratta. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s