Midsommarblomster?

Njae, inte midsommarblomster av den traditionella sorten i alla fall. Men nu har det slumpat sig så att tre av mina porslinsblommor (hoya) blommar samtidigt, trots den regelmässiga vanvård de utsätts för. Vattning, och framför allt omplantering, tillhör inte mina bästa grenar. Men se; det tål dessa fantastiska växter. De blommar inte ofta, men när de väl gör det är det alltid lika roligt och fascinerande.

090620A

090620B

090620C

Ingen av dessa har planterats om på de sista 10 åren, och näring får de ytterst sällan. Vatten ca var 14:e dag, om de har tur… Den nedersta ser för j…ig ut i bladverket men … blommar ändå?! Den första här ovan hänger i ett norrfönster, den andra står i ett fönster mot öster med tak utanför och får inte mycket ljus, och den nedersta huserar i värsta söderläget!

Vill man ha något som tål det mesta så är alltså det här ett hett tips. 🙂

För övrigt tror jag att det här med omplantering och annat tjafs är lite överreklamerat… 😉 Denna monstera härstammar från en jag köpte för ca 25 år sedan. När den blev riktigt ohanterlig skulle den slängas, men jag kunde inte riktigt skiljas från den så jag skar av en fräsch ”stjälk” och satte i vatten. I avsikt att plantera i en kruka om den utvecklade rötter. Det gjorde den. Och den står fortfarande kvar i sin stora glasvas med enbart vatten?! Ca 1,5 meter hög och får regelbundet nya blad…?!

090620D

Jag ska dock inte förneka att jag ibland slås av tanken; vad skulle hända om mina växter fick lite ny jord då och då, säg vart  femte år? Äh, då skulle vi förmodligen bli tvungna att bygga ut huset… 🙂

För övrigt har det börjat regna rejält ute igen och hundträningsplanerna ligger på is (eller i blöt?) för tillfället.

7 reaktioner på ”Midsommarblomster?

  1. ”…Jag ska dock inte förneka att jag ibland slås av tanken; vad skulle hända om mina växter fick lite ny jord då och då, säg vart femte år?…”

    Ha…ha…tänka sig att den tanken har jag också tänkt , många gånger 😉

  2. Ändra för tusan inte ett vinnande koncept! Dina växter har anpassats till det hårda livet. Vad tror du skulle hända om man grävde upp en ölandstok direkt från alvaret och satte den i en hästskitsgödslad, mullrik rabatt?

    (sa växtexperten som för tillfället äger 2 (två) levande krukväxter…)

  3. Min hoya blommar sig fördärvad f.n (men bara då den står i västerfönster) – och det LUKTAR, nästan i överkant, ffa sent på kvällen. (Och så släpper den klistriga droppar).

  4. Fina blommor!!! Helt rätt att man inte ska skämma bort dem, då blir de tacksamma för det lilla och blommar så glatt:-) Det är som med karlar typ;-)

  5. Gillar porslinsblommor! Fast undrar hur bra klibbet passar ihop med katthår? 😉 Får man hårig blomma är det väl en sak, men klibbig katt känns mindre kul. Den tredje av dina är iaf helt fantastiskt fin!!!

  6. Ett annat hett tips är svärmorstunga. Den tål också att misshandlas – mina härstammar från… ja gud vet när… och blommade hej vilt för ett par veckor sedan. Och luktade lite väl mycket. Jag tror också att det där med gödning och omplantering är lite överreklamerat för många av mina krukväxter får väldigt lite av den varan och de stretar på så glatt ändå!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s