I-landsproblem 1

Deklarationen är klar. Den summa som kommer att utbetalas i december skulle, med lite marginal, räcka till en ny kamera. Med andra ord är nu systemkameradrömmarna i rullning och de stavas Nikon! Frågan är bara; D40 eller D80? På Cyberphoto finns en utmärkt funktion där man direkt på skärmen kan få upp alla tekniska fakta på olika kameror bredvid varandra och jämföra. Detta är nu gjort, flera gånger! Visst hittar jag skillnader mellan kamerorna men frågan är vilken praktisk betydelse de har – för mig? Är det skillnader som motiverar en prisskillnad på 1600:-? Och hur stor betydelse har valet av objektiv? Är man nybörjare i systemkameradjungeln så är det många frågor.

Det jag vill ha är en kamera som:

• Har mycket snabb uppstart
• Har snabbt autofokus och alltså klarar rörliga motiv bra (hundar är rörliga 😉 )
• Klarar att fota actionbilder även i hyfsat dåligt ljus

Jag är inte mottaglig för argument om andra märken. Har fastnat för Nikon så OM det blir en kamera i slutet av året så blir det en Nikon, frågan är som sagt vilken modell. Och lyckas jag bestämma mig så har det säkert kommit någon ny modell innan året är slut…

Ska man vara realistisk så är det inte troligt att det blir någon kamera – alls. Innan december månad infinner sig har det säkert dykt upp några nya hål att stoppa pengar i. Men drömma kan man ju alltid göra. 🙂

15 reaktioner på ”I-landsproblem 1

 1. Den hade fastnat som spam, men tack för tipset, och för att du kollade var din kommentar tog vägen. Kollar ju inte bland spamkommentarerna så ofta så det stör…

 2. Attans… D80 var inte testad men det som skrevs om D40 var ju enbart positivt. 🙂 Får väl ta hjälp av mina kollegor proffsfotograferna att förklara skillnaderna och konsekvenserna av dessa.

 3. Pappas kamera – som jag som bekant brukar låna ibland – är en D40, och jag tycker den är jättebra! Bra nybörjarkamera… Själv är jag ju ”prylbög” så en D80 (MÅSTE väl vara bättre eftersom det är en senare version??) skulle jag själv köpa… 😀

 4. Mysla; tack för tipset men den motsvarar ungefär den Olympus jag har. Nu ska det vara systemkamera och Nikon. 😉

  Nina; D80 är inte en senare version, de kom ungefär samtidigt, men dock med något mer finesser. Frågan är som sagt, kommer jag ha nytta av dessa, och hur stor roll spelar objektivet. Såvitt jag förstår så kan man ju ha samma objektiv på båda kamerorna.

 5. Är det när man länkar man blir ett litet spam? När jag fått inlägg som räknats som spam så har det varit så iaf.
  Det enda som en del testare påpekat om d40 är att objektivet självt behöver ha motor då inte kameran har det så vill man ha många olika bjektiv så kostar objektiven lite mera än till vissa andra Nikon kameror. Men det har du säkert redan läst 😉

 6. Vet inte om det berodde på länken. Första gången en ”riktig” kommentar togs som spam… Men Mysla har ju också kommenterat med länk här ovanför?

  Tack för motordetaljen, den hade jag missat. Ska ha det i åtanke.

 7. Jag har också en dröm… Jag har dock inte ens bestämt mig för märket ännu. Och här finns det ett flertal halvakuta hål att stoppa i, redan nu. Fast vi får nog pengarna tillbaka från staten redan till semestern (och så var de slut).

 8. Jag skulle valt D80 om budgeten tillåter. och .. ja nikon :)… Sen min FM2, som var min första egna riktiga systemkamera så är det Nikon som sitter i hjärtat 🙂 Det var dock någon eeeelak tjuv som stal den…

 9. Anna; jag återkommer när/om det blir dags för lite mer handfasta råd om objektiv osv. Och så får vi se om vi kan få till en ”testfotning” någon gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s