Uncategorized

DET ÄR INTE MITT FEL!

Snö eller inte snö? Storm eller inte storm? Regn eller inte regn? Diskussionerna på Facebook börjar bitvis anta en rätt hätsk ton och i synnerhet snökramarna verkar, på fullt allvar, leva i tron att det är vi som inte älskar snö som åstadkommit det hyfsat osympatiska vädret vi har nu. Som det skrevs i en kommentar för någon vecka sedan; ”det är tur att vi inte kan påverka vädret för då hade det varit krig”. Sant. Vi hade nog haft ett fullt utvecklat inbördeskrig åtminstone i södra Sverige…

Vissa tycker att man ska flytta! Jo men visst… Jag vill bara påminna om att jag redan flyttat 50 mil söderut men det hjälpte inte nämnvärt. Dessutom finns det rätt många andra skäl som gör att man inte bara flyttar hur som helst.

Tyvärr finns det ju sällan några ”lagoma” mellanlägen i det här landet. Mitt personliga vinterideal är -2 och lite frost, men jag tar faktiskt hellre regn (i måttliga mängder), lera, skitiga golv och hundar än jag tar 60-70 cm snö! Därmed inte sagt att jag vill ha stormvindar var och varannan dag, 3-4 åskväder på en vecka (i december!) och översvämningar. Men framför allt; jag kan inte göra ett smack åt det!

Gilla läget ska man visst göra – det är fiiint – men man behöver ju inte lägga sig platt för det. De två senaste vintrarna har jag blivit snudd på apatisk, och det är väl också ett sätt att gilla läget antar jag. Vi bor i ett land med åsiktsfrihet och tycker jag inte om snö så tycker jag inte om snö. Tugga i er!

Men varför tycker jag inte om snö då, frågar sig vän av ordning; det är ju så vackert!

Ja, snö är vackert när man kan sitta inne och titta på den, och på julkort. Man kan ta fina bilder när det är snö. Och ja – det blir ljusare. Men nackdelarna vinner. Stort!

Och vilka är nackdelarna då?

1. Jag bor ihop med en plog- och saltbilsförare och kan därmed i princip betrakta mig som singel i sju månader om året. Mellan oktober och april kan vi aldrig vara säkra på att något vi planerat ihop verkligen blir av, så det har vi i princip slutat med. Och är han hemma så sover han… typ. Detta innebär i sin tur att jag blir väldigt begränsad i vad jag kan göra. Bara en sådan sak som att gå ut med hundarna är svårt. De låter nämligen en del när det vankas promenad. Ibland har jag t o m börjat med att sätta ut dem i bilen för att sedan gå in och byta om… Ett litet problem iofs, men det känns … fånigt. Det där med julafton och nyår är också väldigt spännande projekt. Ska han jobba eller inte?

2. Vi blir väldigt begränsade i våra promenader när snömängden överstiger 10-15 cm. Det finns inga plogade”slingor” av lagom längd som går runt. Det är fram och tillbaka på grusvägen som gäller. Tråkigt!

3. Möjligheterna till hundträning begränsas kraftigt, i synnerhet med kortbent hund. Just den här vintern är jag ju extra angelägen om barmark med tanke på vår nya karriär i sök-branschen.

4. Snöskottning! Vi har en lååång infart som måste skottas. Det händer flera gånger varje vinter att jag helt enkelt väljer att stanna hemma för att jag är insnöad. Visst kan jag skotta en del, men med min nacke (bl a) så funkar det inte att hålla på som jag gjorde för 10 år sedan. Snöslungan husse köpte är så stor och klumpig att t o m han oftast väljer att skotta manuellt (om han är hemma)…

5. Bilkörning, sådär i största allmänhet. För det första ska bilskrället sopas rent/skrapas och sen vet man aldrig vad ens medtrafikanter hittar på. Det spelar ju ingen roll om jag kör försiktigt… Den faktorn finns väl iofs året runt men ingen kan väl förneka att risken att bli inblandad i en trafikolycka ökar på vinterhalvåret. Dessutom blir det trångt och stökigt när det inte finns någonstans att göra av snön.

6. Halka när man går. När jag går med hundarna har jag Icebug på fötterna och det funkar bra, men man kan ju inte ha Icebug hela tiden. De gör sig måttligt bra på butiksgolv t ex.

7. Risk för skador på byggnader vid stora snömängder. Vintern för två år sedan fick vi en vägg i lagården ”knäckt” av de stora snömängderna. Kostade en slant att laga trots försäkringsbolaget insats. Det taket är inte möjligt att skotta heller. Hustak och altantak har husse skottat in absurdum…

Nej, snö i stora mängder är onödigt, bökigt, stökigt och krångligt. Men … det är vad jag tycker. Jag betvivlar att SMHI, YR eller någon högre stående makt tar hänsyn till det. Låt mig tycka vad jag vill så får du tycka vad du vill, det hjälper ändå inte, men ibland måste man få häva ur sig sin frustration även över något man inte kan påverka…

Avslutningsvis en drygt två år gammal bild från när vintern fortfarande var acceptabel. Det gick ju över sen…

12 reaktioner till “DET ÄR INTE MITT FEL!”

 1. Mkt bra formulerat 😀

  Vadå, varför skulle du som gillar normala Västra Götaland-vintrar flytta? Det är väl mer logiskt att de som gillar lappmöglet flyttar till Norrland 😉

 2. Det finns liksom inget att göra med väder. Det blir vad det blir. Så brukar jag tänka. Sen är jag väl en sån som även gillar årstider, alla har sina tjusningar. Som norrlänning trivs jag fint i det vita, smaken är som baken & tur är väl ändå det… annars hade norrland varit mer glest än vanligt ;-).

  Kram LISA

 3. Fortsätt du ogenerat ”gnälla” på snön utan att genera dig, jag kan dock inte lova att jag inte kommer att retas när ni har mer lappmögel än vi i Lappland 😆

  Inte för att du behöver någon orsak eller ursäkt – men punkt 1 är mer än nog IMHO.

  1. Folk som retas med glimten i ögat fixar jag, det är när glimten saknas jag blir less. 😉 Men du… nog för att jag är gammal, men ”IMHO”???

 4. Klart du får tycka och gnälla bäst du behagar! Och det är klart att stormarna inte är dit fel.

  Jag älskar snön. Ett tag. De senaste två vintrarna har jag fått mer än nog och tröttnat flera månader innan den försvunnit.

  Punkt 6 gav mig en påminnelse om nåt jag verkligen tokhatar. Tanter som har på sig broddarna i butiker! Det får mig att rysa vid bara tanken…

 5. Jag gillar snö, förmodligen för att det är en bristvara 😉 down here……. Om jag får önska, och det får jag även om det inte hjälper, så kunde jag tänkt mig vitt från mitten av december fram till februari. Sen vill jag ha VÅR och sen SOMMAR och så en höst som inte ser ut som den skånska vintern……Det var en liten nätt lista va? 😆
  7 månaders vinter är ju helt uselt….Förra året, när vi hade mycket snö och dessutom länge, var t om ungarna trötta på det innan det hade smält undan.

  Japp, så tycker jag 😀

 6. Ja det är märkligt så mycket känslor det här med väder kan skapa… som jag brukar säga, inte flyttade jag till Skåne för att uppleva MER snö precis… Under de 8 år jag har bott här så har vi i alla fall haft 3 rejäla vintrar (det måste varit den när Karlsson var valp/Birk gick bort, plus de två sista nu då). Eftersom jag lever ihop med en ”rörkrökare” som har jour, så har jag inga vackra tankar om sönderfrusna rör osv – jag förstår helt och fullt punkt 1, även om jag inte har det lika illa som du.

  Sen börjar jag bli väldigt trött på allt regnande, men samtidigt tänker jag – hemska tanke om det varit i fast form dvs snö…!

  Och inte fasen har någons ”tycke och smak” nån påverkan på vädret, vad är det för trams…?

 7. Jag älskar snö. Det är ljust och fräscht, rent och härligt. Bara att titta ut nu när det börjar mörkna och inte bli dyster är underbart. Sen kan det räcka med 10-15 cm bara det håller i sig över jul och nyår. Vit jul är ett måste! Snöstorm kan stanna hemma lixom regn under vintern, snöslask är vidrigt. Skotta är roligt första gångerna. Förstår dock precis hur du menar med att aldrig kunna planera något och veta att det blir av. 😦 kan det va snö i min trakt och barmark hos dig? 😉

  1. 3-4 cm, som kom i natt, är OK. En stund, typ till annandag jul… Om du hade 50 meter garageinfart, 5-8 meter bred, skulle du nog inte heller tycka snöskottning var så kul Kattis. 😉 Men det är helt OK med snö hos dig, barmark hos mig. Risken är nog stor att den dealen går i stöpet. Småländska höglandet börjar nämligen typ exakt där vi bor…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s