Brukshunden vs. Hundsport

Brukshunden har ju alltid varit en lättläst (läs: snabbläst) tidning. De enda nummer som egentligen varit intressanta är de nummer som rapporterat om SM i bruks, lydnad och agility. När man fr o m 2010 bytte redaktör och ”produktionsteam” var förväntningarna rätt högt ställda. Det kunde ju liksom inte bli sämre. Väl?

Det kunde det…

Jag har full förståelse för att det inte är lätt att skapa en tidning som är intressant både för nybörjaren och de redan frälsta. Förut var det en tidning nästan enbart för de redan frälsta. Nu har den förvandlats till en lull-lull-tidning för nybörjaren. En stark konkurrent till Härliga Hund, men med mer ointressant innehåll, sämre faktagranskning och … bedrövlig korrekturläsning. Troligen beroende på att man (uppenbarligen) till största delen lever på ideella skribenter och prioriterar, i mitt tycke, ganska underligt när man disponerar tidningssidorna.

Man gick ut stenhårt med att stava fel till ”schäfer” på omslaget på första numret! Efter SM i lydnad och agility la men en (1!) sida på respektive SM? I samma nummer hade man ”Tema tävling” och försökte, med uselt resultat, avhandla alla former av tävlingar inom hundsporten; från agility till bevakning, på tre sidor! Ännu en artikel som man lyckats späcka med faktafel, trots den ringa omfattningen. Fel som kunnat undvikas om man bara läst på lite i närmaste regelbok. Dessutom ett ämne som man kunnat ”suga” på i många nummer genom att gå lite djupare in i varje tävlingsform. Nu gav det inte ett smack för de redan frälsta och jag tror inte ens att nybörjarna blev mycket klokare av den mycket summariska sammanställningen.

Så kom då numret som ska avhandla Bruks-SM. Spänningen var olidlig, eller inte…

Här fylls man då av lite hopp när man ser omslaget med en ”action-bild” från SM på omslaget. Ett avsteg från traditionen att pryda omslagen med opersonliga bilder köpta från bildbyråer. När man kommer in i tidningen avtar dock entusiasmen snabbt. Fyra, ganska glest satta, sidor som skrapar lite på ytan av arrangemanget. Dessutom med bilder tagna av en medlem som, på grund av något som är en helt annan historia, är avstängd från sina uppdrag som funktionär och tävlande inom SBK?!

Ett annat skräckexempel är Årets Hundar 2009. Dessa publicerades först i augusti 2010?! Tidigare har de presenterats i nummer 1 och 2 året efter och har då fått ta en hel del plats med bilder och ganska omfattande intervjuer. Nu lyckas man med konststycket att klämma in nio ekipage på ett uppslag?! ”Intervjuerna” är inte ens värda namnet…

Om man nu har ”Tema Tävling” kunde det väl ha varit ett ypperligt tillfälle att på ett grundligare sätt visa upp de som faktiskt lyckats på tävling? Både i form av Årets Hundar och de som lyckats kvala in till, och tävla i, SM i lydnad och agility? Ett sätt att visa för nybörjarna vad man faktiskt kan åstadkomma om man tränar duktigt. Men nej, den möjligheten sprang man effektivt förbi.

Ja puh… jag trodde verkligen inte att tidningen kunde bli tråkigare, men det kunde den. Den glassiga layouten, och förbättrade papperskvalitén, ursäktar inte det dåliga innehållet.

Jag är onekligen väldigt nyfiken på hur budgeten för tidningen ser ut, och vilket uppdrag kommunikationsbyrån egentligen har fått av SBK?

Hundsport har jag inte läst i så många år. Jag gick inte med i SKK förrän jag skaffade Karlsson och insåg att det kanske skulle bli en och annan utställning.  Min uppfattning var att Hundsport uteslutande handlade om utställning, men där har jag fått backa lite. Även om man utesluter allt som är utställningsrelaterat, och en hel del annat, så tar det längre tid att läsa sig igenom Hundsport än Brukshunden. I det senaste numret, som kom här om dagen, har man ett utmärkt reportage om SM. På fem (mycket tätt satta) sidor har man ett tämligen djupgående reportage från SM och skribenten lyckas med konststycket att både förklara för de oinsatta vad de olika grenarna går ut på, och att redovisa och förmedla spänningen under tävlingen.

I Hundsport hittar man också en hel del annat läsvärt, skrivet av människor som vet vad de håller på med.

Matchen Brukshunden vs. Hundsport vinns helt klart av – Hundsport! Det är ord jag aldrig trodde jag skulle skriva, men man är tydligen inte sämre än att man kan ändra sig.

17 reaktioner på ”Brukshunden vs. Hundsport

 1. Bra skrivet Lotta! Du sätter ord på det som jag tror att väldigt många (inklusive mig själv) tycker om nya Brukshunden! Det är inte ens spännande att hämta den i lådan längre, man blir bara besviken och irriterad. Som jag ser det så finns det flera anda magasin som säkert fyller nybörjarnas och sällskapshundsägarnas behov, exempelvis Härliga hund. Brukshunden borde vara en tidning med intressant läsning för aktiva utövare av brukshundsport! Det är den inte idag.

 2. Jag håller inte med. Hållt på med hundar i över 20 år, så jag tillhör inte nybörjarskaran. Och jag tycker att Brukshunden har blivit mycket bättre.. Men det är ju tur att inte alla tycker lika..

 3. Kunde inte beskrivit det bättre själv! Jag får känslan av att gänget bakom Brukshunden numera, inte kan hund alls. Inte är ett dugg insatta i organisationen och aldrig sett en brukshund ”in action”. Inhyrt ”tidningsproffsfolk” liksom…
  Tyvärr tycker jag att Hundsport på många punkter blir sämre och sämre för varje år också. Både faktafelen och korrekturläsningen blir sämre tycker jag…
  Jag saknar en tidning som grottar in sig i de djupa delarna av hunderiet. Helt utan hänsyn till nybörjare eller de som bara råkar äga hund och och inte är hundidioter.

 4. Instämmer med dej Lotta. Brukshunden har mer o mer fått härliga hund känslan.
  Som ersätte en av de bästa hundtidningar jag haft.Jakthunden. Vilken faktatidning,kanonbra o jag var såå nöjd.
  Vad bra att du skrev att du fått Hundsport.Undrar jag i vilken brevlåda min har hamnat i ??
  för jag har inte fått den.
  Ha det gott !

 5. Hundsport har alltid spelat i en lite annan division än Brukshunden. Även om jag är måttligt intresserad (men inte ointresserad) av vänstervarvandet, så finns det en hel del annat i Hundsport som gör den klart läsvärd. Dock tycker jag att även i den har det kommit mer o mer ”lull-lull” inslag eller vad jag ska kalla det, på senare tid. Det kanske är nån trend i tidningsvärlden.

 6. Först trodde jag att SBK sparkade Gunnar Lindgren pga att han blivit för dyr eller för självständig, men sen han försvann kan man bara konstatera att det tydligen gäller att göra brukshunden till en populär tidning som säljer. Har jag fel eller? Är det dags att vända blicken åt annat håll. Börja prenumerera på Hundsport istället.

  • Tidningen behövde helt klart en uppryckning, och det var ju synd att det inte blev det. Dessutom behöver man ju inte bekymra sig så mycket om att ”sälja” (annat än annonsplatser) eftersom det är en medlemstidning. Jag tror inte jag skulle välja att prenumerera på Hundsport om jag inte var medlem i SKK, men i matchen mellan två medlemstidningar så leder den för tillfället helt klart, och mycket förvånande.

 7. Nu kommer kärringen mot strömmen 😉 Jag tycker att både Hundsport och Brukshunden har blivit bättre. Brukshunden tycker jag känns mindre svårläst och tråkig numera. Hundsport handlar inte bara om utställning längre (vilket den gjort tidigare känns det som), så nu läser jag båda med glädje och de går inte till pappers återvinningen direkt.

 8. Du har helt rätt! Men det är inte så konstigt att tidningen ser ut som den gör och har ett så uselt innehåll. Uppdraget att göra nya Brukshunden gick till en reklambyrå som i vanliga fall inte sysslar med tidningsproduktion över huvud taget, och där chefredaktören inte har någon koppling till vare sig brukshundklubben eller hundvärlden för övrigt. Byråns huvudsakliga intresse är att tjäna pengar. För varje artikel, och varje bild, de kan få in på idéell väg – mer pengar till byrån. Jag vet nämligen att budgeten för tidningen är rätt hög och att det finns utrymme för att ta in såväl professionella skribenter som fotografer. Jag vet också att byrån tackat nej till professionell skribent och fotograf med koppling till SBK.
  När SBK skulle byta leverantör valde man reklambyrån i Malmö framför två erfarna tidningsmakare som var intresserade av uppdraget. Båda två har jobbat med tidningsproduktion under många år och är dessutom medlemmar sedan länge i SBK och de har stor kunskap om verksamheten, vilket ju skulle ha varit till stor nytta för tidningen.
  Man får väl hoppas att alla reaktioner som kommer från medlemmarna på den nya tidningen verkligen når SBK och gör att de tar en rejäl funderare på om leverantören ska vara kvar.

  • Jo, jag misstänkte ju, på goda grunder, att upphandlingen gått till ungefär så. Och att varje ”ideell krona”, dvs sidor som fylls av ideella skribenter, går direkt i byråns fickor. Man önskar ju av hela sitt hjärta att uppdraget (och pengarna) gått till någon som är kunnig och seriöst intresserad av verksamheten. Men, vi får väl se vad som händer. Av de svar jag fått verkar ett leverantörsbyte tyvärr vara långt borta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s