Om att vara vakthund

Karlsson har ett tufft jobb, och Iza fattar ingenting. 😆

Innan Iza blev sambo med Karlsson hade hon inte alls förstått att man borde vakta sitt hus. Om det kom någon in på tomten hoppade hon glatt upp i något fönster och tittade ut, ivrigt viftande på svansen. Att man  skulle skälla också hade hon inte alls försått. Men det blev det ändring på.

Numera är det inte lätt att sova om man är husse i det här huset. I synnerhet inte efter att matten och hundarna lämnat sovrummet.

Morgonen i sammandrag:

1. Iza hoppar upp på stolen vid hallfönstret och tittar ut – tyst. Karlsson tar för givet att det finns något man borde skälla på och säger ”bjäfs-bjäfs”, utan att ens resa sig ur bia-bädden.

2. Matte sitter på rökaltanen, som vetter mot vägen och brevlådorna. Granne kommer för att hämta tidningen och säger då ”hej” varvid matte är tvungen att svara. Båda hundarna går igång som varulvar och tror att  vi har besök.

3. Matte sitter på samma rökaltan och betar av diverse bloggar i ajFånen. Kopplar aningslöst upp sig på Youtube för att kolla på en film med schäfervalpar som en vän lagt ut. Att filmen skulle släppa ut ljudet i telefonens högtalare hade hon inte en tanke på. När ett större gäng sjuveckors schäfervalpar börjar pipa på altanen är cirkusen igång – igen. Det tar flera sekunder (säkert två och en halv) innan matten hittar knappen för att sänka ljudet. Hundarna tror dock inte på att problemet är löst utan gapar en stund till.

4. Karlsson ligger på soffryggen och spanar ut genom fönstret i vardagsrummet och får syn på en grannkatt på strövtåg.

5. Husse går upp.

***

Angående kommentarerna till krypfilmen i tidigare inlägg vill jag poängtera följande:

Karlsson släpar inte bakbenen hela tiden. Den som tycker det bör titta på filmen en gång till! Han drar faktiskt in bakbenen med ganska jämna mellanrum. Visst har domare olika syn på det här med krypteknik, men jag har svårt att se den domare som skulle nolla pga det krypet. Av ett antal domare som sett det på träning har jag också fått höra att det är tiomässigt, medan andra säkert skulle dra någon poäng eller tre för tekniken.

Att vi nollar momentet på tävling beror på att han vägrar! Det krävs ofta ett par tre kommandon för att få honom att starta, några kommandon för att få honom att hålla igång, och sen ”dör” han efter halva vägen, typ. Och då är nollan redan ett faktum pga av alla extra kommandon. Det är någon låsning som blir, förmodligen pga att jag gör något konstigt, eller bara av tävlingssituationen i sig, och det är DET som gör det hela så frustrerande.

Idag blir det uppletande (som inte hanns med igår pga av tolvårskalas), ett kort trixigt spår och lydnad på hemmaplan. Dessutom propsar Iza på att lösa in en del av sitt födelsedagspresentkort idag, så det ska vi också försöka fixa. 🙂

3 reaktioner på ”Om att vara vakthund

    • Pelargoner, övervintrade och sticklingar som övervintrat inomhus, är huset fullt av. Några andra odlingar har jag inte plats för inne. 🙂

  1. Hampus (och salig Simba) var totalt ointresserad(e) av att vakta hemmet så länge vi bodde i lägenhet. Däremot när vi flyttade in hos husse i det lilla huset med vidhängande tomt/trädgård, blev de raskt kvarterspoliser. Reviret inkluderar inte bara tomten, utan även förbipasserande cykelväg, åkern på andra sidan den (där kan det smyga katter som ska veta hut), hästhagen bredvid tomten och stundtals vägen bortanför hagen (det är väl 150 meter dit, åtminstone) ingår tydligen i ägorna enligt hundarna. Och jo, jag försöker faktiskt få dem att begränsa sig i varningsutropen. Funderar ibland på att lägga någon vecka av semestern på allvarlig avvänjningsträning. Å andra sidan tycker jag kanske inte det är helt fel att de larmar om någon går in på tomten, så frågan är – hur lära dem skillnaden…?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s