Idétorka!

Jag behöver hjälp! Nyårsafton skall firas hos oss, och det ska bli trevligt. Vi blir sju personer. Två som inte äter rött kött (kyckling går bra) och en som inte äter fisk (men lax funkar).

Jag har fullständigt fastnat i mitt receptsökeri på nätet, men hittar inget som känns … wow!

Jag behöver alltså tips om det ultimata huvudrättsreceptet, helst baserat på lax/skaldjur. Alla tips mottages tacksamt via lotta[snabela]bruksterrier.se eller via kommentarerna. Så kom igen nu! 😉

14 reaktioner på ”Idétorka!

 1. Fick en beskrivning igår av något som lät göttigöttgött, minns det ungefär som:
  Laxbitar i en form, salt, peppar, smör och citron (kanske pressad vitlök om man är lagd åt det hållet.)

  Fyra dl creme fraiche blandas med två burkar rom (röd stenbit, typ) och piffas till med kryddor och något slags senap (själv skulle jag ta fransk, men berättaren hade kört stark skånskt).

  Tjong in i ugn 225 i 20 minuter, mot slutet pluttar man ner ett gäng kräftstjärtar, men väldigt kort så de inte blir sega och eländiga.

  Minns inte ordagrant, men jag tyckte det där lät schysst.

  (Till detta skulle det enligt utsago vara något slags himmelskt potatismos med mer smör än potäter, men det beskrevs inte så ingående och man kan väl ha vad man vill till.)

 2. Enkelt, min absoluta favorit fest rätt är Kycklingryta lagad i ugn,med ris o sallad.

  Kycklingen skall ligga i marinad bestående av soja o ketchup iett dygn sen skall det tillföras grädde o gräddas i ugnen. Smakar mumsfillibabba och är en uppskattad festrätt blan mina bekanta. Letar fram receptet om det verkar intressant…Vi ska ha det till våra gäster även detta år(adra gäster än förra året)…

 3. Nu har jag försökt läsa i kapp mig här; ett styvt jobb, med tanke på att det var flera dagar sedan jag var här inne och du är flitigare än superreportern på Myr-Extra… 😀

  Nåväl, summan av detta idoga arbete (från min sida) är i varje fall:

  1. Ljuvlig artikel om hur man kan bli med en Karlsson! Fast, jag visste ju redan att du är en superskribent och om man kombinerar denna talang med att du får lov att skriva om det bästa du vet, så måste det ju bli oslagbart. 😉

  2. Gamla tanter med skadad fot ska hålla sig på slät, halkfri mark.

  3. Gamla tanter med skadad fot som INTE håller sig på vettigt underlag iförd erforderlig vinterutrustning (=nysandad asfalt + mycket bra broddar) ramlar och slår sig.

  4. Ö h t brukar gamla tanter få ont i höfter (*hahaha* bara för att haka på vad jag misstänker att det är ungefär det din oäkta hälft hasplat ur sig mellan varven) 😀

  5. Jag är också en gammal tant, så jag har broddar *lååååång näsa till er andra* 😉

  6. Män och deras leksaker – say no more…

  7. Maten… Bjöds för en tid sedan på den ljuvligaste av ljuvliga pajer med lax som huvudingrediens och som serveras med en himmelsk sås. Jag LOVAR att den, tillsammans med en god sallad, kommer att göra susen. Och receptet kommer per mejl inom en kvart eller så.

  Avslutningsvis: Magsjuka är verkligen skit, på alla sätt. I dag mår jag riktigt bra – det gör inte maken och sönerna. Undrar just när vi ska kunna BÖRJA fira jul tillsammans i den här familjen…. håhåjaja… 😦

 4. Agnetha; du har (som vanligt) rätt i det mesta. Ser fram emot receptet, och vad det gäller julfirandet så skulle jag i ert fall satsa på 2009. 😉

 5. Tror inte det handlade om några mängder senap, jag har fransk dito i nästan ALLT, och det smakar ju aldrig ”senap” som i grillad korv med senap, blir bara lite piffigare, liksom.

 6. Jag har ett favvorecept!
  Lägg bladspenat i botten på en form, på med laxen, på med Santa Marias (tror jag det är) Seafood krydda (är som en pepparkvarn) den heter något mera än seafood, den är för fisk du hittar den i kryddhyllan.
  Sen har du rikligt med riven parmesanost på laxen sen häller du över grädde och sen in i ugn. Såååå gott! 😀

 7. Så kom jag på min gamla favorit ju, utan senap: Fetaost och krämfräs guckas ihop, gärna med lite cayenne (men ingen senap) och klafsas över lax i form, ungefär samma tillagningstemp- och tid som förra receptet har jag för mig.

  (Receptet ovan är helt utan senap.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s