Ungefär 32 för många…

Igår kväll gjorde jag en utflykt till pelargon-nisse. Dock inte för att köpa pelargoner. (Trodde jag ens på det själv?!) Lobelior och några andra sommarblommor stod på inköpslistan.

Hur det gick med den planen?

Inte alls, naturligtvis.

Visst, lobelior och snöflinga till amplarna kom med hem.

Och några pelargoner.

Hur svårt kan det vara att låta bli liksom?

Uppenbarligen jättesvårt…

Nu ska det ju erkännas att flera av de övervintrade har svårt att komma igång, och nästan ingen av dem blommar ännu. Några var väldigt långa, skrangliga och rangliga så jag skar ner dem i höjd med fotknölarna i förra veckan. Det lär ta en stund innan de hämtar sig, om de hämtar sig? Och en ännu längre stund lär förflyta innan de blommar, så visst behövdes en del nytt, men…?

Totalt har jag nu 42 krukor/amplar med pelargoner, och det är väl på ett ungefär 32 för många… Då ska man betänka att ganska många av dem innehåller två eller tre plantor. Framför allt är det de jag förökat själv som jag planterat på det viset. Men – många pelargoner blir det. För många! Och nyss drabbades jag av insikten att de ska väckas efter nästa vinterförvaring, och att vårt hus troligen fortfarande är lika litet då. Nåja, den smällen får jag ta i februari.

Här kommer bilder på nyförvärven. Några med namn, några utan.

Och här ett par av övervintrarna som faktiskt kommit igång med blomningen. Med facit i hand ställde jag nog ut dem för tidigt. De borde ha fått gotta sig i stugvärmen ett tag till, men man lär sig med åren. Kanske?

Och ikväll ska jag åka till ett annat ställe och försöka hitta nio till! Jo, faktiskt. Måste ju fylla mina lådor på altanräcket med de klassiska röda och vita, och de fanns inte där jag var igår… Å andra sidan vållar de inga som helst problem till våren eftersom de slängs i höst. Sen lovar jag (tror jag?) att inte köpa en enda pelargon till i år.

10 reaktioner på ”Ungefär 32 för många…

  1. Varför har mina (alla två!) pelargoner slutat blomma efter att jag planterat om dem? För stora krukor? Dom står inne på natten så dom har inte varit för kalla i alla fall.

  2. Bra fråga, men du kan vara något på spåret där. De ska visst bo lite trångt, annars blir det bara rötter och blad. Man kan tydligen plocka bort lite blad för att stimulera blomningen, eller göra ett uppehåll i gödningen. När de tror att sämre tider stundar ska de börja blomma. Det där med bladen har jag provat, och det verkar fungera. Men … de tar nog en paus i blomningen ibland, åtminstone gör mina det.

    • Jag kanske får avvakta och se, dom kommer nog igång igen. Det där med sämre tider stämmer säkert, vill man ha riktigt starka chilefrukter ska man misshandla plantorna… 😉

  3. 42?! Herreduminskapare… *slår sig för pannan och känner sig väldigt pelargonfattig, plötsligt*

    Men visst är de svåra att motstå! Fay Browner var ju alldeles oerhört söt.

    • Jodå, det är jag nog. Men en ganska oorganiserad sådan eftersom jag inte vet vad alla heter, och har rätt många som inte blommar än och jag bara har en vag aning om vad det ska bli … sen.

  4. Jisses…. jag tycker jag är lite trädgårdsnördig men… endast 4 hibiskusar, 6 rosbuskar, 3 klematis och 2 pelargoner (de jag försökte övervintra frös ihjäl) gör att jag känner att jag ligger långt, långt efter… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s