Fotoskola? Not so much… ;-)

Hej bloggen! Nu ska vi prata om hur man tar bra bilder på hundar ”in action”, typ… 😉

Jag får ganska ofta beröm för att jag tar bra actionbilder på hundar. Dvs när jag orkat släpa fram, och med mig, finkameran. Mobilbilderna är ju som de är, men det går faktiskt att göra en hel del även där. Återkommer till det.

Faktum är att man (läs: jag) tar inte så många bra bilder. Man tar en förfärlig massa dåliga bilder och så får man några hyfsat bra på köpet. Åtminstone gäller detta mig, men jag tror det är en ganska vanlig taktik vid all form av sportfoto.

Här kommer i alla fall några tips…

Regel 1
Skaffa en bra kamera!

Något som jag är glad att jag haft möjlighet att göra men någon som inte alla kan göra eller ens är intresserade av.

Gärna en med bra sekvensfotografering (och snabb autofokus), dvs en kamera som tar många bilder/sekund när man håller avtryckaren nere. Min Nikon tar 7 bilder/sekund och fokuserar snabbt.

Själv kör jag med en Nikon D300s oftast tillsammans med ett 70-300-objektiv. Just den kameran kan man läsa mer om här om man är nyfiken.

Även kameror av kompaktmodell har idag ofta en grym sekvensfotografering. Där stupar det tyvärr ofta på hur snabbt kameran klarar att fokusera. Där är det ofta en väsentlig skillnad på system- och kompaktkameror.

Regel 2
Ta många bilder!

Det funkar liksom inte att vänta på ”the moment” för då har man redan missat det. Att fota en hund som t ex ska hoppa över ett hinder är ganska svårt att misslyckas med eftersom det är så förutsägbart men för övrigt handlar det i princip bara om att ställa in kameran hyfsat rätt, ta många bilder och sen vaska fram guldkornen.

Regel 3
Lär dig kamerans inställningar och använd dem!

Återigen något som jag skulle kunna vara sååå mycket bättre på men jag blir sakta bättre och bättre i alla fall. Än så länge är jag dock rätt beroende av befintligt (bra) ljus och och en smula tur. 😉

141228ARegel 4
Beskär!

Det finns ett litet verktyg (även i mobiltelefonen) som ser ut ungefär så här. Med det kan man åstadkomma underverk! 😉 Man kan ta bort oväsentligheter i bilderna och få upp det som verkligen ska synas så att det verkligen syns.

För att illustrera tar vi ett exempel från gårdagens snöbilder på skugghunden.

Först en obeskuren (och oredigerad) bild. Inte så himla kul, eller hur?

141228B
Efter att jag beskurit den, lättat hela bilden, justerat skuggorna (dvs hela den bruna hunden) och lagt på lite skärpa blev det så här. Genast en smula roligare.

141227J
Naturligtvis finns det bilder som inte ska beskäras också, där hunden (t ex) bara är en pikant liten detalj någonstans i bilden. Ett exempel från dagens promenad, som faktiskt inte är en svart-vit bild även om det ser så ut.

141228K

Regel 5
Redigera!

Något jag önskar att jag var mycket, mycket bättre på men några basic-knep kan jag i alla fall. Har man inte tillgång till Photoshop finns det alternativ, t o m gratis sådana. Ett sådant är Gimp. Jag har inte själv provat Gimp men enligt min fotokunniga kusin är det lika kompetent som PS.

Regel 6
Flytta på dig!

När/om man fotar stillastående objekt kan man åstadkomma en otrolig skillnad i bilderna bara genom att flytta på sig. En halvmeter hit eller dit kan göra underverk för ljuset i bilden. Att vinkla kameran lite hit eller dit kan också ha en fantastisk effekt. Detsamma gäller när man fotar med mobilen.

Det är gratis, prova! Det spelar ju ingen roll om du tar 28 bilder på den där blomman ur olika vinklar, eller för den delen den stillastående eller sovande hunden. Bara att radera det som inte blev bra. 😉

____________________________

Mobilbilderna då? Jodå, det går att göra en hel del där också. Jag använder iPhone och med den nya 6:an fick kameran och tilläggsfunktionerna ett rejält lyft, men jättebra blir det ju inte ändå. Där krävs det en hel del av ljus, tur och medvind… Det finns nog androider med vassare kameror har jag en känsla av men jag lär förbli Apple trogen.

Mobilregel 1
Stäng av blixten!

Jag använder praktiskt taget aldrig blixten, och framför allt inte när jag fotar något med ögon. Tar jag bilder inomhus försöker jag fixa så mycket ”naturligt” ljus som möjligt. Tänder t ex de lampor som finns att tillgå i närheten, utan att för den skull skaffa mig för mycket motljus.

Mobilregel 2
Ta många bilder!

Hur det är med android vet jag inte men iPhonen har en riktigt snabb sekvenstagning. 6:an fotar löjligt snabbt om man bara håller in ”knappen” men 4s som jag hade innan höll faktiskt samma hastighet som min första systemkamera, dvs ca tre bilder/sekund. Fokuseringen är det däremot si och så med. Men tar man en sekvens med 20 bilder på en springande hund kanske en eller två funkar för Facebook. 😉

Mobilregel 3
Håll mobilen stilla!

Använd gärna båda händerna för att stabilisera det hela.

Mobilregel 4
Vänta!

Är inte bilden skarp på skärmen blir den inte skarp sen heller. Ju närmare du är objektet som ska fotas desto längre tid behöver kameran/mobilen ha på sig för att ställa in skärpan.

Mobilregel 5
Beskär!

Samma lilla verktyg som jag beskrev ovan. 🙂

Här nedan är det inte exakt samma bild ”före” och ”efter” men skillnaden är rätt tydlig ändå. Bild 2 är även redigerad.

141228D 141228E

Mobilregel 6
Redigera!

Det finns en hel del verktyg att använda även för mobilbilder. Tryck på ”ändra” (iPhone) så får man en del att välja på. Det finns även appar som åstadkommer ungefär detsamma, t ex Photoshop Express.

_____________________

Ibland blir jag irriterad på mig själv för att jag knäpper så mycket med mobilen men som någon klok människa sa; en mobilbild är bättre än ingen bild alls. 😉 Och vem orkar/vågar släpa med sig finkameran på vanliga promenader? Inte jag i alla fall, och då är det tur att mobilen finns.

Så, det var några basic-tips från en glad amatörfotograf. Slit dem med hälsan som min mormor skulle ha sagt. 😉

Till sist; några exempel på ”skräpet” från gårdagens fotosejour med skugghund, mulet väder och snö. Som sagt, man knäpper mycket och sen får man vaska fram guldkornen. 😉 Igår tog jag ca 150 bilder på tio minuter och tio av dem ”höll” för publicering på bloggen. Det är så jag jobbar… 😉

Håll i er nu! Obeskuret och oredigerat, mörkt och suddigt…

141228F 141228G 141228H 141228I

 

En reaktion på ”Fotoskola? Not so much… ;-)

  1. Ack ja, det där med att redigera… Jag borde ju också lära mig betydligt mer om inställningarna i finkameran (fegar än så länge med ”sportprogrammet” när jag tar bilder med rörliga motiv som agilityhundar, och det funkar ju skapligt ändå).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s