Livräddningsaktion!

Den här lilla filuren dånade för en stund sedan in med full kraft i fönstret i arbetsrummet. När jag gick ut satt den ihopkurad på marken, men vid liv. Inga synliga skador men chockad och omtumlad. Där var den ju ganska garanterad att bli second breakfast åt grannens katt så jag inledde en livräddningsaktion och förflyttade den upp till altanräcket, intill schersminbusken. En något mer skyddad position med lite större chans till rehabilitering.

Där satt den en stund och försökte räkna ut vad som hänt. När jag gick ut igen efter en kvart hade den piggnat till, var inte alls sugen på mänskligt umgänge och flaxade iväg in i busken. Hoppas den klarar sig. Eftersom jag är en fulländad o-ornitolog vore det kul att veta vilken fågel det är. Hjälp – någon?

Edit: brandkronad kungsfågel är det! Sveriges minsta fågelart så det var nog inte någon unge som jag trodde utan en vuxen. 🙂

4 reaktioner på ”Livräddningsaktion!

 1. Härligt, Lotta! Både att du räddade kraken och dessutom hade fixat fram svaret. 🙂

  Själv hade jag en mindre exotisk fågel, en pilfink, inne i huset för något år sedan. Det blev en betydligt mer ”dramatisk” räddning och grannens katt var inte ens potentiellt hot. Det var däremot mina två fyrbeningar av släktet canis familiaris, som tyckte att det var oerhört lattjolajbans med en fågel att jaga inomhus. Suck!
  Jag försökte skilja hundar och fågel åt med kompostgaller, men fågelskrället flög ju liksom ganska enkelt över – och till det för hundar avsedda utrymmet. Ny, och betydligt mindre, avspärrningsyta för hundarna och sedan kunde jag med viss möda (och med ett nerskitet hus som pris) mota ut fågeln genom altandörren.
  Två dagar senare hade jag en likadan fågel (samma tok?) inne, men denna gång hittade den befjädrade gästen vägen ut igen mycket snabbt på egen hand.
  Efter detta lever jag efter devisen: 10 fåglar i skogen är myyyyyycket bättre än en i handen – eller hallen. 😉

  • Jösses, vilken cirkus! Avundas dig inte. Skulle nog kunna bli rätt livat här också om en fågel lyckades ta sig in även om de är förvånansvärt ointresserade av fåglar utomhus.

   För övrigt var det rätt mysigt att ha den ”i handen” (även om jag fegade ur med handskar) den vaknade ju till gradvis men visade ingen längtan efter att ta sig därifrån. Den var väl för groggy för det. För övrigt är den tydligen inte särskilt exotisk. En av landets vanligaste fågelarter fick jag veta på fb.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s