Vi får väl gotta oss åt spårkaramellen så länge

Idag var det alltså dags igen och i morse åkte vi mot Ulricehamn med förhoppningar om en något ”längre” dag än igår. Där brukar man börja med lydnaden och så även den här gången så redan där hade ju dagen blivit längre.

Först av allt: platsliggning. Solen sken men hade inte riktigt lyckats bränna bort frosten i gräset så jag var väl lite skeptisk. Från där vi stod gömda kunde man se vissa hundar genom planket och efter ett par skott fick jag meddelande om att Karlsson hade satt sig upp, och sen lagt sig igen. Trodde att vi då nollat men vi fick faktiskt betyg?! Kollade regelboken och skrivningen där är inte helt glasklar så det är väl lika bra att låta domarna sköta sitt jobb och döma. 😉

Sen rasslade vi på med själva lydnaden och tja… vi kan ju kontatera att strategin att inte träna så mycket innan tävling verkar funka ungefär lika dåligt som strategin att träna mycket…? Otränad (= taggad) hund gör ungefär det han ska, men låter. Ibland låter det till och med väldigt mycket. Vältränad (=tränat ofta) hund låter troligen lite mindre men är å andra sidan inte lika engagerad. Hur gör vi nu då? Ja det får vi nog fundera på en stund… Det hela slutade med att det fattades 15,25 p till uppflyttningsgränsen…

Sen bar det iväg ut till spåren. Ganska tidigt fick jag klart för mig att vi fått samma spår som förra året. Ganska märkligt? Den gången hittade vi inte ens första pinnen innan vi började improvisera så jag kände mig väl inte överdrivet positiv.

Det började bra med utgång åt rätt håll ur rutan och sen bar det ganska snabbt iväg nerför en rejält brant, och ganska lång, backe där han hittade första apporten. Eftersom jag glömde att dopa min onda höft i morse var det lite tufft. Sen kom vi ner i riktigt fin skog och han plockade pinne efter pinne. Femte pinnen låg precis nedanför åsen som vi tidigare gått nerför och jodå, vi skulle upp där igen, via en risig skogsväg med stora stenbumlingar och en hel del gammalt ris. Där var det väl inte så mycket höften som ställde till problem utan snarare lungkapaciteten och den allmänna konditionen. Det är i de lägena man frågar sig själv varför man inte tävlar i Skåne? När vi var nästan uppe stannade Karlsson , vände sig om och tycktes fråga: ”Hur mår du matte? Egentligen? Orkar du en stund till för det fattas två korta pinnar och en lång?” Han såg faktiskt orolig ut, på riktigt, den lilla pälstofflingen. 🙂 Sen skenade vi vidare i lite bättre fart och bärgade de pinnar som saknades! Fullt på spåret, för andra gången i historien! Ett rejält uppsving från gårdagen alltså. 🙂 Dessutom visade det sig att vi hade 10 även på upptaget. En betydligt mer välförtjänt 10:a än igår. Och tiden vi gjort åt var 23 minuter, inte 21 som jag skrev på FB, men med god marginal inom maxtiden. Full pott på spåret alltså, och det var första gången i värdshistorien. Enda gången vi haft med oss alla pinnar i mål tidigare hade vi noll på upptaget.

Härlig känsla och skön syn!

Sen återstod det ett uppletande. Vi har tränat en del i den rutan, för ett par år sedan och den är inte lätt. Jag var alltså inte överdrivet förhoppningsfull. Å andra sidan var ju uppflyttningen ändå körd, så… Men att vi skulle nolla uppletandet var ändå lite överraskande? Ett föremål hittade han ganska snabbt men sen är det något oklart vad han pysslade med för jag såg inte så mycket av honom. Sprang gjorde han i alla fall, och förhoppningsvis letade han också, men utan resultat.

Nåja, vad är väl en bal på slottet? Jag njuter av full pott i spåret.

Lydnadspoängen blev så här (med mina kommentarer inom parentes):
Fritt följ: 6,5/7 (riktigt flummigt…)
Inkallning med ställande: 10/9 (Tackar och tar emot men han kan faktiskt stanna mycket snabbare.)
Framåtsändande: 0/0 (Struligt med mycket intresse mot den intilliggande skogen vilket i sin tur föranledde massor av extra kommandon.)
Kryp: 7,5/8 (Han kröp! Tyvärr var han tvungen att meddela både mig och omgivningen att det var rätt tråkigt, genom att gnälla. Men han kröp!)
Skall: 7/6,5 (Det pyste ut ett litet ”pip” innan det var dags att börja låta på riktigt, annars bra).
Tungapport: 7/6 (Startgnäll samt lite dåligt grepp och tugg.)
Hopp: 7,5/7 (Startgnäll + att domarna tydligen sett/hört ett islag som jag fullständigt missade?)
Plats med skott: 7,5/7,5

Och så dagens höjdpunkt: 🙂


Nu ska jag fundera ut någon form av träningsschema för den kommande veckan. På lördag är det nämligen dags igen…

Efter två dagar med mycket tidig uppgång (tidigare än på vardagarna) är jag nu lagom mör men pälstofflingen verkar förvånansvärt pigg. Å andra sidan har ju han privatchaufför… När jag åkte hem tänkte jag att jag skulle påbörja inflyttningen i husvagnen men … nä. Husse har bytt till sommardäck på min bil, huvudsakligen utan min medverkan, men det var tillräckligt jobbigt. 😉

7 reaktioner på ”Vi får väl gotta oss åt spårkaramellen så länge

 1. Hej,

  Jag letade information ang. min gamla hund som vaktar mig mot valpen. Jag hittade denna kommentar ” Den vuxna var med och hämtade valpen hos uppfödaren och de fick nosa på varandra redan där, utomhus, på neutral mark. Sedan åkte vi hem och tog in valpen så att den fick kolla av huset. Därefter släppte vi in den äldre. Den äldre är varken speciellt revirhävdande eller resursförsvarande så det var inget problem, förutom med resursen ”matte”. Där sa hon ifrån på skarpen vid något tillfälle när den lilla kom ”för nära” mig. Men hon har lärt sig acceptera även detta (för det mesta).

  Jag tror dock stenhårt på att låta dem träffas utomhus, helst på neutral mark, och ”bilda flock” för att sedan släppa in dem samtidigt i huset alternativt låta valpen gå in själv först och känna sig för. Nu var det mitt i värsta vintern vi hämtade valpen (liten ras) så det var inte läge för några längre utomhusvistelser, men som sagt, jag tror på metoden. Och självklart bör man plocka undan de saker det kan tänkas bli konflikt om ”

  Nedan fanns en länk till denna sida så jag chansar nu att det var du som hade skrivit det och vill nu fråga. Du ( om det var du 🙂 ) skrev ” … förutom resursen matte. Där sa hon ifrån på skarpen vid något tillfället när den lilla kom ”för nära” mig.

  Jag har själv det problemet att min äldre hund ”vaktar” mig inför valpen. Jag tycker inte om det, det är inget beteende som jag vill godkänna, men jag är ändå nyfiken på hur du ser på det, eftersom jag tolkade ur texten att du tyckte att det var ett godkänt beteende. Det skulle vara väldigt intressant att höra din synpunkt om detta, jag söker ju nämligen information om hur jag skall lösa detta dilemma och alla synpunkter och vinklar är välkomna 🙂

  Ursäkta för ett väldigt långt inlägg 🙂

  Mvh.

  Zandra

  • Hej Zandra
   Oj, det var ett gammalt foruminlägg (fem år sedan) du hittade. 🙂 Var tvungen att googla på en bit av texten för att komma underfund med var du hittat det.

   Mycket tveksamt om jag vill kalla det ”godkänt”? ”Förväntat beteende” är nog mer korrekt uttryckt eftersom jag hade märkt hur hon ”vaktat” mig mot andra vuxna hundar även om de var hennes bästa kompisar så länge de inte försökte ”hångla” med mig.

   Den äldre hunden fick sig ett par muntliga ”avhyvlingar” när hon betedde sig illa mot valpen precis i början. Hon är (och var) en klok hund och ganska snabbt kom hon underfund med att den lilla jycken var en rätt kul typ så egentligen har det aldrig varit något problem som jag behövt lägga krut på att lösa utan det har skött sig själv liksom. Än idag, efter sex år, har hon dock fortfarande lite synpunkter om den andra (lilla) hunden t ex hoppar upp i mitt knä. Men det är inte värre än att hon låter lite och kommer och kollar om jag behöver hjälp. 🙂 Om jag lyfter upp den lilla hunden bryr hon sig inte. Det beror alltså på vem som tar initiativet. Skrev jag att hon är klok? 😉

   Har nog tyvärr ingen direkt lösning på ditt problem, men hoppas att det lugnar ner sig i din flock.

   • Jösses, du var snabb! 😀 Tack så mycket för ditt svar. Jag skall nog komma på hur jag skall lösa detta på det mest logiska sätt. Ur hundperspektiv förstås 😉 Tack igen! Ha en fin sommar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s