Lika, men ändå så olika

Det är inte alltid det blir som man har tänkt sig. Just nu borde jag och Maro ha varit på god väg mot bruks-SM i Malmö för att titta på duktiga ekipage, heja fram klubbkompisen och andra vänner, mingla och shoppa, men det är vi inte. Den här gången är det inte jag som ställt till det. Har inte gett upp hoppet helt om att komma iväg men det återstår att se. Just nu kan jag inte göra annat än vänta…

I avvaktan på det beslutet kan jag ju plita ner det där inlägget jag klurat på sen förra helgen. 🙂 När jag fixade till Maros MH-protokoll till hemsidan gjorde jag det självklart lätt för mig och tog en kopia på Karlssons protokoll och sen flyttade jag bara på färgmarkeringarna där det behövdes. Det visade sig att det behövdes på förvånansvärt få ställen?!

I vardagen är ju Karlsson och Maro extremt olika. Karlsson har alltid varit en ”cool” kille. Inte ens när han var ung var det så mycket, om ens något, i vardagen som gjorde honom upprörd. Till viss del förlitade han sig säkert på Iza men han var ju ute på många äventyr utan henne också.

Maro är ju mycket mer ”reaktiv”. Fort går det och upprörd blir han, i synnerhet av sådant han upplever som märkligt på hemmaplan. Det han visade på mentalbeskrivningen verkar dock ligga i det normala spannet för rasen enligt spindeldiagrammet vilket troligen bevisar att det är mig det är fel på, eller åtminstone jag som varit van vid ”coola” hundar.

Spindel_MaroDet som sticker ut lite är aggressivitet. Orsaken till det är ”attacken” han gjorde på dumpe. Nu pratar vi om en hund som fortfarande står bakom matte men förflyttar sig en liten smula framåt vid ett par tillfällen, samtidigt som han skäller och raggar på stela ben. Det var ju inte direkt som att han försökte slita dumpe i slamsor. Den som inte har sett filmen från det momentet kan se den här. Man kan naturligtvis diskutera definitionen av ordet ”attack” men ok då, det finns nog ingen bättre ruta att sätta krysset i. 😉 Att det skulle ge så stort utslag i spindeldiagrammet var dock lite otippat.

En annan sak att ha i åtanke är att lekföremålen bytt form sedan Karlsson gjorde sitt MH. Jag är rätt övertygad att om Karlssons fått dagens lekföremål hade han lekt ”sämre” än vad han gjorde. Hade Maro fått en vanlig trasa, som gällde på Karlssons tid, hade han lekt bättre och då hade de varit ännu mer lika.

Nåväl, nu har den lilla terriern och chokladtomten fått ett gemensamt MH-protokoll där jag markerat rutorna där de hamnat exakt lika med blått. Och där de inte är exakt lika ligger de ganska ofta intill varandra. Det är få ställen där det skiljer sig radikalt.
Gult = Maro
Orange = Karlsson

Klicka på protokollet för att se den läsbar form (kan kräva förstoring på skärmen). 🙂

Karlsson_Maro_MH_litenSen kan man ägna en minut eller två åt att fundera på det där med arv och miljö. Hur mycket hinner vi påverka våra hundar på ett drygt år? Karlsson var drygt 16 månader när han gjorde MH och Maro var drygt 14. Jag har inga svar, bara frågor. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s