Uncategorized

SM, på studs…

I helgen som var gick Svenska Mästerskapen i bruks & IPO av stapeln i Skara, närmare bestämt på Axevalla travbana. Plats för husvagnen var bokad tillsammans med övriga klubbkamrater på Skara Sommarlands camping fr o m fredagen men av olika randiga och rutiga skäl blev det avfärd redan på torsdagen. Eftersom jag kom hem från Norge ganska sent på onsdagkvällen kändes det som om jag bara studsade hemma, typ. Det hela blev rätt hastigt bestämt också så packningen jag freestylade ihop på en kvart kändes väl måttligt genomtänkt men fungerade förvånansvärt bra hela helgen. I packningen ingick det helt plötsligt en terrier också, vilket inte alls var planen från början. På sätt och vis är det ju mysigt att ha hund med sig, och på sätt och vis blir det lite bökigt…

Fredagen ägnade jag och Karlsson huvudsakligen åt shopping. Ny väst till matte, en Arrak-tröja samt diverse leksaker åkte med hem, bland annat. F ö var det mingel som stod på agendan och att åskåda invigningen.

Bl a så minglade vi med lilla Stina, 3 månader, som är någon sorts släkting till Karlsson och som jag ”uppfunnit” pappan till.

Lilla Stina tyckte farbror Karlsson var en helt OK farbror men ville väldigt gärna kolla om det fanns något att ”snutta” på under hans mage. Karlsson var inte så förtjust i just det upplägget så det slutade med att han låg platt tryckt med magen mot marken och lät henne klättra på honom istället – vad som helst bara han fick ha sin mage ifred. 🙂

På kvällen var det kamratfest i travrestaurangen. Trevligt och god mat men den efterföljande ”puben” kunde ha kvittat. En tämligen stendöd tillställning så det blev tidigt hemgång. Ett annat skäl till den tidiga hemgången var att det under kvällen blev bestämt att jag skulle gå med Bästa Farbror Bosse och hans matte som VIP-gäst 😉 på sökstigen på lördagen. Detta i sin tur innebar revelj klockan 06.00. Klockan 09.00 (senast) skulle jag inställa mig på Tidaholms BK, fem mil bort, för vidare transport till skogen. Nu var vi framme med en timme till godo, men jag ville gärna ha lite marginal.

På natten blev det rätt kallt i vagnen eftersom jag inte fått igång värmen och på morgonen, i synnerhet klockan 06.00, tyckte Karlsson det var fantastiskt onödigt att gå upp. När jag dessutom stoppade om honom ordentligt tyckte han att han kunde ligga kvar lääänge. Det blev dock inte så mycket med det. 🙂

Detta var Farbror Bosses allra sista tävling, efter en helt strålande karriär. Bl a har han på sina åtta år tävlat sex SM i tre olika grenar (skydd, spår, sök), tagit 22 cert, blivit Årets Skyddshund och Nordisk Mästare i skydd samt tävlat Mondioring. Slå det den som kan! Dessutom är han en utmärkt terrierskrämma. 😉

När vi anlände till sökrutan möttes vi av detta. Ett funktionärstält med vit duk och kandelaber?! Mitt i skogen! Hög mysfaktor på det! 🙂

Så här glad var Bosse innan start.

Sen drog det igång. En tuff bana med brant uppförslut på båda sidorna av stigen… Dessutom bröt solen igenom lagom till start och det blev ganska varmt.

Bosse kämpade på men missade tyvärr en nedgrävd figurant. Som tur var hittade han de två andra, så de fick fullfölja sitt sista SM. Så här ser en glad (men trött) Bosse ut med rulle i munnen när han hittat sin andra figge (som egentligen var den tredje).

Sen åkte vi tillbaks till tävlingsplatsen på Axevalla och Karlsson försökte bestämma hur han skulle spendera veckopengen. Någon sådan här boll blev det inte eftersom han inte kunde välja vilken av dem han skulle ha. 🙂

På lördagkvällen blev det grillat på campingen tillsammans med klubbkompisarna och vi kunde konstatera att vår deltagare i rapporten låg på en delad andraplats inför söndagens avslutande uppletande och lydnad. Den spänningen! Kvällen avslutades på SM-puben men eftersom det var lika stendött där som på fredagen  (om inte ”stendödare”?) så gav jag upp rätt tidigt.

På söndagen blev det inte så mycket shoppat men vi hann (med ett nödrop) se Farbror Bosses lydnad. Efter ett bra uppletande på lördagen och en helt ok lydnad hämtade han in en placering och slutade på en elfte plats.

Sen bjöd jag Karlsson på proffs-massage. Vår trimtant, V, har nämligen utbildat sig till massör och fanns på plats. Han tyckte det var skönt och slappnade av bra i det fladdrande tältet mitt på marknads-gatan. Ömsom himlade han med ögonen och ömsom somnade han nästan. 🙂 Han fick med beröm godkänt och var mjuk och fin i alla muskler. Ska nog försöka göra detta före och efter säsong i alla fall, och kanske fuska lite hemma mellan varven? Iza har ju aldrig trivts med att bli masserad. När de försökt på djursjukhuset i samband med simningen så har hon liksom aldrig ”haft tid”… Nåja, Karlsson tyckte det var skönt och ett betydligt trevligare alternativ till pälsryckning och kloklippning som är det V oftast ägnat sig åt när vi träffats. 🙂

Jag lyckades med konststycket att tokmissa rapportekipagets lydnad och uppletande men – summa, summarum – lilla Kind BK (ca 170 medlemmar) fick en Svensk Mästare i år igen!! Torbjörn och X-man försvarade sin titel i rapporthundsgruppen och fick stå överst på prispallen för andra året i rad! Mycket bra jobbat, i synnerhet som 12 av 20 ekipage i rapporten bröt tävlingen på lördagen. Även i skydd och sök blev det samma segrare som förra året. Det är stabilt och ingen kan kalla det ”tur”!

Efter prisutdelningen var det bara att sätta sig i bilen och åka hem. Husse hade hämtat husvagnen under eftermiddagen (eftersom jag inte får dra den med mitt B-kort) så jag slapp åtminstone släpa på den. Och vid hemkomsten var det bara att packa ur, och upp, för vilken gång i ordningen vet jag inte. Nu ska jag inte sova borta förrän i november om jag får som jag vill. Och till nästa års SM ska jag skaffa en sherpa som kan bära kamera, stol, regnkläder, paraply, shoppingfynd etc… 😉

5 reaktioner till “SM, på studs…”

  1. Jag funderar på om det är dags att jag, som aldrig har kört släp överhuvudtaget, kompletterar med BE-behörighet. Efter våra bilbyten får nämligen bara husse i familjen (som har BE) köra husvagnen. Och hur det nu är, så känns det lite opraktiskt att inte ens FÅ köra den, även om jag knappast VILL det…

  2. Jag kommer inte klara det på vanlig B-behörighet ens då, om jag läser reglerna rätt. Totalvikt bil+husvagn blir 3570 kg. Men som sagt, med tanke på att jag överhuvudtaget aldrig framfört en släpvagn efter bil, så kanske det är läge att börja med att övningsköra med ett gallersläp till tippen eller nåt… 🙂

    1. Nej, inte på vanlig B, men med utökad så funkar det. Betydligt enklare prov än att ta BE som det verkar.

      ”Utökad B-behörighet gör det möjligt att köra fordonskombinationer där bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt är högst 4 250 kg.”

  3. Vad kul att få se sm på så nära håll, på sökstigen. Han ser verkligen leende glad ut Bosse- härlig bild och duktig hund.
    Det låter också roligt med shopping.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s