Uncategorized

Summertour 2012 – fjärde stopp Glasriket

Eftersom vi hållit oss till rätt korta transportsträckor så gav vi oss på måndagen iväg från nordväst om Kalmar till väster om Kalmar, dvs Glasriket. Vi slog läger på Orrefors Camping bland tyskar, belgare, danskar, schweizare samt en och annan svensk men vi var i klar minoritet. En liten mysig och välordnad camping som drivs av … en tüschk, i förskingringen.

Eftersom vi kom rätt tidigt på dagen lyckades vi kapa åt oss en plats med kvällssol (i den mån solen sken) vid sjön.

(Paradoxen: vin i plastglas – mitt i glasriket?!)

Att släppa loss mig i glasriket skulle kunna bli en mycket dyr historia! Jag älskar glas i alla dess former. Såväl bruksföremål som konstglas. Tyvärr är ju budgeten begränsad, liksom utrymmet hemma, och jag visade oanade talanger i självbehärskning även om jag naturligtvis handlade en del. Jag bad dock husse särskilt lägga märke till att jag kom ut från (minst) fem butiker UTAN någon kasse! 😉

Första dagen hann vi med Orrefors glasbruk där vi även även fick se lite glasblåsning live. Det är onekligen fascinerande?!

Förta kvällen bjöd på en vacker men ganska ”stillsam” solnedgång.

På tisdagen var det dags för den stora Tour de Glasriket. Vi betade av Kosta, inkl ett relativt snabbt och billigt besök på Kosta Outlet, Min hjärna var nämligen inte programmerad för annat än glas-shopping så sport-, jakt-, inrednings-, mode- och presentbutiker fick klara sig utan mig. Ett par sandaler blev dock införskaffade på skobutiken. Ett par svarta Teva, som är det enda min kropp fixar att gå i utan skoinlägg numera, till riktigt bra pris.

F ö hann vi med Sea, Bergdala, Pukeberg, Skruf och Åfors.

Det sistnämnda är tydligen den ursprungliga orten för paret Hydman-Vallien för detta möttes man av redan när man parkerade.

Där fanns, förutom den obligatoriska butiken, en utställning där man kunde se en del föremål av Bengt Vallien som, enligt skyltarna, städat i ateljén…?!

Om man nu hade haft väldigt svårt att göra av med sina pengar, och sett det som ett problem, kunde man ha investerat i en två meter lång glasbåt (nej, inte glassbåt!) för endast 360.000 pengar. Jag avstod… Visste inte riktigt var jag skulle ställa den? 🙂

Avslutningsvis körde vi en snabbrepris på Orrefors för en komplettering av första dagens inköp.

Tisdag kväll bjöd på en mer spektakulär solnedgång – milt uttryckt.

Väderfacit: växlande väder med en hel del kortare skurar och rätt svalt. Utom när man gärna hade sett lite moln. Med andra ord tillbringade husse en hel del tid vid bilen med uppfälld baklucka för hundarnas skull.

Summering; under hela första fasen av semestern har jag endast använt ”kortbyxor” och inte haft några strumpor på fötterna. Jag har klarat mig utan goretex-skor och den ”riktiga” regnjackan. Å andra sidan har jag inte känt något behov av att bada heller… Med tanke på hur det verkar ha varit i övriga delar av Sverige (facebook-rapporter) känns det som om vi klarat oss rätt helskinnade trots allt, och torra. 🙂

Dessutom har vi konstaterat att det här med förtält vissa delar (Karlskrona) och inte förtält andra delar inte är helt okomplicerat. Målsättningen för nästa år är nog att beta av lite färre platser med flera dagar på varje plats så att det är idé att sätta upp tältet.

Nu är vi hemma och jag tvättar, sanerar husvagn och packar om. Jag har konstaterat att det är rätt mysigt att bo i hus – trots allt. 🙂 Eftersom regnet nu vräker ner tackar jag gud för torktumlare och luftavfuktare. På lördag börjar Kindslägret och eftersom jag ingår i lägerkommittén börjar mina åtaganden redan fredag morgon. Fortsättningen på semesterbloggandet lär alltså dröja någon vecka (eller mer) om inget oförutsett inträffar.

(Dessa detaljerade inlägg skrivs onekligen väääldigt mycket för min egen skull. I början av den här semestern råkade vi nämligen in i en diskussion om vad vi gjort och var vi varit olika år. Eftersom bloggen och husvagnslivet är ungefär lika gamla så var det bara att ta fram bloggen och visa husse svart på vitt, eller snarare vitt på svart, att jag hade rätt. 😉 Det är väl inte helt omöjligt att liknande diskussioner uppstår i framtiden.)

2 reaktioner till “Summertour 2012 – fjärde stopp Glasriket”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s