Ett axplock

Pelargonsäsongen lider mot sitt slut, och nu är de som vackrast?! En del, både övervintrade och egna sticklingar, har haft problem att komma igång med blomningen, men nu minsann…?! Andra blommade rejält under vår semester, och då var det bara svärmor som fick njuta av dem när hon vattnade.

Som jag tidigare skrivit så sprack ju min plan från förra året. Jag skulle ha:
1. Större krukor med flera blommor i (av samma sort)
2. Färre krukor

Punkt 1 lyckades jag hålla, men punkt 2 gick käpprätt åt pipsvängen. Med andra ord; jag har lika många krukor, men tre gånger så stora… Trots att vi numera har en stor altan så är det trångt. Jättetrångt! Det är ju bara halva altanen som har tak, och jag vill undvika att få dem dränkta när det regnar så… Hur planen är för nästa år vet jag inte. Ett tag funderade jag på att bara spara sticklingar och slänga resten, men till sist kom ju även de övervintrade igång ordentligt så nu har jag inte mage att slänga dem. Själva övervintrandet är ju iofs inget problem, utrymme finns, men vårsäsongen, när de ska väckas inomhus i rumstemperatur  är jobbig. Det finns helt enkelt inte plats… Nåja, några stryker väl med under vintern så jag kan avvakta ett halvår med det beslutet.

Sen måste jag försöka analysera varför de flesta av de övervintrade och sticklingarna kommit igång så sent med blomningen. Troligen har de fått för stora krukor, trots allt, och då ägnat mer energi åt att skapa bladverk än blommor? Eller (efter att ha pluggat i nya pelargonboken) för mycket gödning? Eller kanske rentav för mycket vatten? Det sista låter iofs inte troligt när det gäller växter i min vård, men vem vet…?

Här kommer ett axplock av årets pellisar. Långt ifrån alla, men några i alla fall.

En gigantisk Mårbacka – egen uppfödning.
Fantasiskt tacksam att ta sticklingar av!Hängpelargon med okänt namn – egen uppfödning. Min favorit
från förra året som tyvärr inte kommit igång med blomningen
förrän nu?! Gäller både sticklingarna och ”moderplantan”.Övervintrare med okänt namn. Jag tycker inte den är särskilt
fin och när den inte kom igång i våras var den på väg till
komposten. Det blev dock aldrig av, och nu ser den ut så här?!


Övervintrad hängpelargon som svämmar över alla breddar…


Äggskalspelargon – inköpt i år.


Äggskalspelargon av egen uppfödning.


Tulpanpelargon – inköpt i år.


Äggskalspelargon – Carmel. Egen uppfödning.


Årets nya favorit – Lord Bute! Den kommer jag definitivt att
försöka övervintra och dessutom ta sticklingar på.

5 reaktioner på ”Ett axplock

 1. Bild 3 och 4 uppifrån påminner starkt om en av de pellisar jag förvärvade inför årets säsong, bilder kommer…

  Ang. vinterförvaring och sånt, vi har ju INTE så bra förutsättningar (ingen lada eller garage…) så jag gör som jag alltid har gjort: hanterar pelargonerna som ”vanliga krukväxter” under vintern. Det brukar funka det med. När jag bodde i lägenhet lyfte jag in balkongbordet i vardagsrummet och hade alla pellisarna på det. Det funkar inte här, ska försöka se till att få lite ”grundvärme” i uterummet i år så kanske de kan bo där…?

 2. Innan jag började hänga på din blogg så visste jag att en pelargon är en pelargon. Hade ingen aning om att det fanns olika sorters dessutom.
  De är fina iaf.
  Vi köpte några små dassiga plantor som tog väldigt god tid på sig. Vår teori var att jorden kanske var för kraftig…köpte sån där super jord med gödning som skulle vara lääääääänge.

 3. Men åh vad du är duktig med de där kritterna!
  Får jag någonsin en stor terass eller en trädgård ska jag ha pelargonkrukor, men enär jag inte klarar doften blir det inga inomhusingar än.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s