Var ska träsktroll vara om inte i träsket?

Om man har bestämt sig så har man. Igår kväll hade jag ”lovat” Karlsson, och framför allt mig själv, ett låååångt spår. Regnet hade öst ner i stort sett hela dagen och det gjorde det fortfarande när det var dags för spårläggning. Jag bet ihop och traskade iväg. Spåret innehöll inga direkta svårigheter förutom passage av två grusvägar, som jag gått utmed en liten bit innan jag vek av in i skogen igen. F ö var det ett ”basic” spår, med ganska långt mellan apporterna. Spåret tog 27 minuter att lägga ut.

Efter ca en timme släppte jag på den lilla hunden. Upptaget (som egentligen var planerat att vara ett direktpåsläpp men jag ångrade mig i sista stund) var klockrent. Att han fick brotta sig igenom en dyngsur ”mur” med brännässlor och annat ogräs för att komma fram till spåret bekom honom inte, och han valde rätt håll utan att tveka. Sen bar det iväg. Han spårade kanonfint första hälften och tog vinklarna bra. Sen började han krokna. Titt som tätt klev han ur spåret, stannade och stod och sniffade ut i luften. Först trodde jag han fick vittring på vilt men så småningom insåg jag att han var så trött att han behövde vila näsan, för när jag sa ”nej – var är spåret” så tog han omedelbart tag i det, och han hade järnkoll på var det var. Men det var som att: paus, det tar man inte i spåret, det tar man utanför. Dessutom fick han stanna och centrifugera sig ett antal gånger eftersom fuktigheten i skogen starkt påminde om Everglades under orkansäsongen.

Hur som helst tog vi oss fram till pipen (en rosa 🙂 ) och lyckan var fullständig. Sen fortsatte han utan problem, och mycket motiverat, fram till slutet.

När jag tittade på tidtagaruret i telefonen så hade vi hållit på i 40 minuter!!! Shit! var den omedelbara tanken. Detta tempo håller aldrig på tävling, där man har 25 minuter på sig för en kilometer. Nu misstänkte jag väl att det här spåret var lite längre än en kilometer, men… Nu har jag läst på i dokumentet ”Uppläggning av spårtävlingar” på SBK:s sida, och där står det att det tar 7 minuter för en spårläggare att gå 500 meter, och räknar man så innebär det att spåret var närmare 2 kilometer?! Nu kanske jag inte höll riktigt 7-minuterstempo, men betydligt längre än 1 kilometer var det, förmodligen drygt 1,5. Och det var sista biten som tog riktigt lång tid. Men vi vet ju vad vi ska träna på nu i alla fall. Lååånga spår… Med mycket motivation (läs: pipar). F ö så missade han nog en apport? Eller också räknade jag fel, för jag tyckte han plockade alla jag lagt ut? Hm, järnkoll – vem – jag?

Och ikväll har vi en date med vår PT. 🙂

7 reaktioner på ”Var ska träsktroll vara om inte i träsket?

  1. Dutti K……sen att Matte inte har järnkoll hur långt det är kan ju inte Du rå för 😀
    Pipisar, klart motivationshöjare för Soya iaf 😀 😀

  2. Duktig matte & K 🙂 Men jag tror att det gick så bra för att pipen var rosa 😀

    Har en kompis som ska tävla lägre med sin border på lördag, det är såååå coolt med att se”våra” sköna terriers slåss med alla modell större …….. 😉

    Tack, igen för idéen, toppen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s