Uncategorized

Tillfälligt avbrott i semesterstängningen

Då har vi alltså klarat av 2/3 av semestern, och efter två veckors semesterstängning av bloggen blir det nu en sammanfattning. Eftersom jag varit ovanlig flitig med kameran blir det något av en bilddagbok. 🙂

Vi började med att åka drygt halvvägs till Rättvik och mellanlandade på Kalmarslunds camping utanför Lindesberg. Lugnt och stilla, och några bilder på hundarna blev det i det fina kvällsljuset.

Morgonen därpå åkte vi till Rättvik och lyckades ännu en gång fixa en sjötomt vid  Siljan! Femte gången vi campar där, och femte gången vi har sjötomt!

Dagarna i Rättvik gick mestadels åt till att assistera min mamma. Städa, sortera… etc. Jag hann dock med att en kväll sammanstråla med en barn-/ungdomskompis som jag tappade bort för ungefär 25 år sedan (när hon flyttade till USA) men nu har återfunnit via Facebook. Vi hade en härlig kväll med många goa skratt och mycket nostalgi.

Vi hann även med en turistpromenad runt kyrkan med kameran på axeln. Vi går ofta den svängen med hundarna men kameran har nog inte alls varit med tidigare.

Kyrkstallarna är speciella, och den som vill veta mer kan klicka här!

Kyrkbåten lyckades jag också få på bild. Lite konstigt att vara turist i sin egen hembygd, men kanske lite nyttigt? Så här ros det till kyrkan varje söndag, åtminstone under turistsäsongen. Det förekommer även prestigefyllda kapprodder med båtar och roddarlag från de olika byarna runt Siljan.

Hundarna hann även både smaka på och doppa tassarna i Siljan. Bada fick de dock göra i ån en bit därifrån.

Ett par riktiga oväder hann vi också med. Bl a ett mäktigt åskväder som bjöd på en tromb ca  100  meter från husvagnen. Såväl vi som husvagn och förtält klarade oss helskinnade men det gällde inte alla våra grannar. Bilden nedan visar lugnet efter stormen och är tagen med afFånen.

En kväll tog vi också en promenad med hundarna ut på Långbryggan, helt enligt traditionen. Bryggan är  628 meter lång och går rakt ut i Siljan till en liten holme. Där fotade jag även solnedgång med varierande framgång.

När vi lämnade Rättvik och åkte vidare mot Falun försökte jag fånga den fantastiska utsikten över Siljan från Söderås. Resultatet blev dock ganska tamt, men en liten aning kanske man får. Den bör dock upplevas IRL!

Det kändes onekligen konstigt att komma till Falun utan att pappa var där. Även om jag varit där sedan han gick bort så var detta lite annorlunda eftersom det var sommar, och det var ju då vi brukade vara där. På fredagen hade vi gravsättning av urnan. Tungt och jobbigt, men samtidigt skönt. Ett avslut som måste till…

Under dagarna i Falun hann vi även med att få besök av Karlssons och Ginos uppfödare. Några trevlig timmar med prat om hundar och annat. Gino och deras lilla Mercedes hann även leka av sig en stund i trädgården även om de kroknade rätt fort i värmen.

Efter två dagar i Falun tog vi med oss A och Gino (i egen bil och egen husvagn) och åkte till Roslagen. Närmare bestämt norra änden. Vi bosatte oss någon mil från Öregrund som visade sig vara en mysig sommarstad.

Första dagen hälsade vi på vänner till mig som har ett sommarhus ”i krokarna”. Dag två ägnade vi åt en utflykt till Gräsö där vi hört rykten om att man på norra änden, vid Örskärssund, skulle kunna skåda både havsörn och säl. Båda lyste dock med sin frånvaro och vi gav upp spanandet ganska snabbt.

Iza spanade… på vad Gino hade för sig.

Detta var det närmaste havsörn vi kom, och man kan nog
säga att det var rätt långt ifrån ”the real thing”…

Gino spanade jättemycket men jag tror inte att han heller
upptäckte någon av de utlovade djurarterna.

På vägen tillbaks till färjan tog vi en paus i ett par timmar hos en kollega till A som har sommarbostad på ön. Vi besökte dem i deras sjöbod som var riktigt läcker…

…och låg ca två mil från Forsmarks kärnkraftverk.

Eftersom husse misslyckades med att skaka fram någon bekant som vi kunde våldgästa den tredje dagen bestämde vi oss för att vara lite kulturhistoriska och åkte till Lövsta (Leufsta) bruk. Eftersom vi  hade hundarna med oss fick vi dock hålla oss till den utvändiga kulturhistorien. En glass i Östhammar blev det också innan dagen var slut. Och två besök på Himlas outlet i Norrskedika klämde vi också in under dessa dagar.

Naturligtvis har jag och Karlsson hunnit med några lydnadspass också, även om vår ”appellplan” i Rättvik (vid badstranden) inte var tillgänglig i år eftersom folk vägrade gå hem i det fina vädret. Ett pass på Nedansiljans BK i Rättvik blev det, och två på campingen i Roslagen. Trots värmen har han varit riktigt duktig och taggad till tusen.

Igår styrde vi hemåt, och det visade sig bli en spännande resa. Vi började med att ta oss till Stockholm där vi hälsade på en nätkompis till mig. Väldigt trevligt, men det blev ett hastigt uppbrott när husse, som gått ut för att titta till hundarna som vi inkvarterat i deras rymningssäkra hundgård, kom springande med andan i halsen och meddelade att Iza var borta! Ve och fasa… Iza på rymmen i Stockholm, några hundra meter från Drottningholms slott?! När jag kom ut och med min väna (nåja) stämma kallade på schäfertanten dök hon dock lyckligt ut ur en av hundkojorna. Puh… Men att komma ut när husse ropade på henne passade tydligen inte? Egensinning? Näe… inte ett dugg!

Vi fortsatte färden och vid stopp i Nyköping upptäckte husse att husvagnen tappat en taklucka!!! Ett febrilt googlande och ringande vidtog och det hela slutade med att vi köpte en taklucka i Norrköping och åkte vidare  till Linköping för att få den monterad. Tack och lov för Linköpings Husvagnsservice som visade sig vara bemannat av en mycket serviceminded Pelle som snällt satt och väntade på oss, på övertid, och glatt och trevligt löste alla våra problem. Han städade till och med så noga efter sig så att jag nästan kan lägga ner dagens planerade husvagnsstädning. 🙂

När vi närmade oss Borås tackade jag min lyckliga stjärna att takluckan behagat lossna på en vardag på dagtid (och att husse upptäckte det) för då råkade vi in i ett rejält skyfall som inte varit roligt utan taklucka… Efter  drygt 12 timmar ”on the road” igår så landade vi äntligen hemma. Pust och puh…

Idag kollar jag hur mycket tvättmaskinen pallar. Är nog inne på sjunde maskinen redan, och än är det inte slut. Torkvädret lyser naturligtvis med sin frånvaro, men vi har ju torktumlare och luftavfuktare som tur är. I morgon ska nämligen vagnen ställas upp på Kinds BK och på lördag börjar lägret för mig och Karlsson. (Husse och Iza får vara hemma och vakta huset.) Det blir också semesterns Grand Finale i år. Det är alltså högst troligt att det blir ytterligare en dryg veckas semesterstängning av bloggen eftersom det är måttligt frestande att blogga från ajFånen. Facebookuppdateringar lär det dock bli, precis som det blivit ganska ofta även under den förbrukade semestern. 😉

12 reaktioner till “Tillfälligt avbrott i semesterstängningen”

 1. Utsikten när man kommer ”ner mot” Rättvik är verkligen en av de vackraste i landet!! Den är verkligen fantastisk!

 2. Wow, vilket inlägg och kanonbilder! 🙂
  Låter på det hela taget som en rätt så bra tripp, de första och jättetrista ärendena borträknade förstås.

  1. Ja jag veeet, och jag skäms… lite. Det fanns dessutom fler i de trakterna som borde ha fått ett besök men det kändes inte så frestande med sjumilafärder i bilen i värmen. Och på hemvägen var det hektiskt som du kunde läsa. Vi får ta det en annan gång. 🙂

 3. Hej Lotta & Co. Tack för en trevlig semesterberättelse och jättefina kort. Också jättetrevligt att träffas i Falun hos A och Gino. Roligt att även våra gubar kunde träffas. Oj, när jag tänker på Falun så har jag jordgubbar i kylen, måste ner och äta lite av dem.
  Kram till er alla.
  Karin

 4. Vilken rundtur ni har varit på! Och jag måste nicka med ett stort gillande åt din fotoblogg med tillhörande texter *me like* 😀

  Jobbigt med urnsättningen, men det blir som du säger också ett nödvändigt avslut…..

  Citat ”När jag kom ut och med min väna (nåja) stämma kallade på schäfertanten ” Jag undrar om kanske skärrade stämma skulle passa bättre?! 😆 Vilken skräck, tur hon huserade i kojjan och inte gjorde stan 😉

  Ha det nu så skoj på lägret, ser fram emot nästa blogg! 😀

 5. Wow vilka bilder!
  Härlig semester ni verkar ha!!! Själv har jag jobbat en vecka! Hm! 😦
  Och så var ni här i Linköping, utan att hälsa på oss!!! Nästa gång måste ni höra av er! Hihi! Ni är alltid välkomna!
  Ha en forsatt skön semester!!! Njuuut….

  Kram 🙂

 6. Som sagt, man är väldigt glad över att det är vardag när väsentliga delar av husvagnen ”ger upp” under hemresan… Lovade mig själv att aldrig, aldrig, planera söndagar som resdag med husvagn i framtiden! Vi körde ju rätt långt söndag em/kväll på vår semester, tänk om punkteringarna hänt då, tur i oturen som sagt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s