JÖSSES – VI GJORDE DET?!

Låt mig presentera ett stycke träsktroll – uppflyttad till högre klass spår!!! Jag svävar fortfarande omkring på ett chockrosa moln, och tror inte det är sant. Vi som bara skulle ut och ”prya” (på årets hemmatävling där vi inte riskerade bortlottning) och egentligen inte trodde vi skulle ta oss runt spåret på tid … och så går han och blir uppflyttad?! Jag fattar ingenting…? Mer än att jag har en fantastisk liten hund, även om det fanns mycket övrigt att önska av framför allt lydnaden idag, där han presterade långt under det han är kapabel till. Men skit samma – det gick vägen ändå!

Dagen började med lydnaden och det var inte särskilt kul. Det lilla träsktrollet var ruskigt okoncentrerad och nollade t ex läggande under marsch eftersom jag fick ge tre kommandon innan han förstod att det var honom jag pratade med. Och på krypet, som normalt sett är 10-mässigt, nosade han och var allmänt seg, men men… Vad gör väl det en dag som denna? Vi hade efter detta dagens andra bästa lydnadspoäng, men det säger nog inte att vi var bra, utan bara att de andra var sämre…

Sen var det dags för spåret och där fick jag så jag teg. 🙂 15 minuter behövde vi för att ta oss runt, och man har 25 minuter på sig. En pinne missade han, men det må vara honom förlåtet.

I det läget började jag inse att det skulle räcka med en femma på platsen för uppflyttning, och DÅ började jag bli riktigt nervös! Budföringen hade vi klarat oss utan, rent poängmässigt, men körde naturligtvis ändå. Insåg att jag faktiskt aldrig kört budföring med skott, men han är ju inte det minsta skottberörd, så jag var inte särskilt orolig. På vägen till mottagaren sprang han som ett skott (eller kanske som en liten kanonkula?) men på vägen tillbaks var han tvungen att ta en kisspaus och tala om att ”Kilroy was here”. Men bara det var gjort satte han full fart tillbaks till mig. 🙂

Och sen … sen var det dags för platsliggning. Som sagt, en femma skulle räcka. Vid det laget var det bara fem av åtta hundar kvar, och en avstod tydligen platsen för det var bara fyra hundar. Vid den tidpunkten hade Karlssons båda hjärnceller lagt av och han var nog på en annan planet. Vi ställde upp på vår ”punkt” och sen var det ”slut”. K ”låste” på något, gud vet vad, och hörde inget av mina upprepade sitt- och fotkommandon. När tävlingsledaren sa ”koppla loss och stoppa undan kopplen” stod han fortfarande upp. Snacka om att det susade runt i mitt huvud! Vad gör jag? Ja, jag får väl försöka lägga honom från stående då, tänkte jag och röt i med ett ligg. Inget hände… Ytterligare ett ligg, och ev. ett tredje, jag kommer inte ihåg, och då vaknade han till liv och – la sig. Jag trodde nästan att jag nollat momentet redan där, men det var ju bara att fortsätta. Och han låg som en klippa. Skotten berörde honom föga, och inget annat heller. Tittade sig lite omkring, men det var allt. Till slut visade det sig att vi fått åtta poäng på det. Generöst eller inte? Vet ej, men jag bara tackade och tog emot. Uppflyttningen var i hamn!

Här kommer dagens poäng: (och för icke bruksnördar – i brukset är det två domare, därav två poäng på varje moment, och olika koefficienter är det på varje moment, här också):

Linförighet: 6,5/6,5 Står i halt, drar i kopplet, nosar, VP

Framförgående: 7/7 Nosar, drar ngt, ngt snett

Platsläggande: 0/0 Flera DK

Inkallade: 10/10

Krypande: 6,5/6,5 DK läggande, ngt hög, långsamt tempo

Apportering: 9/7 Tugg

Hopp: 10/10

Platsliggande med skott: 8/8

Påsläpp spår: 10/10

Spårning: 9/9

Budföring: 6/6

Totalpoäng: 482,5 (och en tredjeplacering av åtta startande)

Iza behövde alltså fem försök för att få sin uppflyttning, och då hade vi 451,25 poäng, alltså 31 poäng mindre. Som sagt, jag har fortfarande inte fattat att detta gick vägen?! Vår ”prova på”-tävling? Men man ska tydligen aldrig upphöra att förvånas.

Så nu vet vi vad vi har att träna på över vintern (förutom spår); framåtsändande, skall, tungapport, inkallning med ställande, rutan, fjärrdirigering, platsliggning med dold förare + att putsa på de moment vi redan har. Och så uppletande då…

Men just nu tror jag vi ska ägna resten av dagen åt att göra … ingenting. 😀

27 reaktioner på ”JÖSSES – VI GJORDE DET?!

 1. Men jösses! GRATTIS!!!!! Och den här gången visste jag INGENTING och kunde inte ens hålla tummarna. Jisses, du är ju värre än jag med att smyga med tävlandet. 😉

  Åh, vad glad jag är för er skull!! Det är allt en verklig pärla till träsktroll du har.

  Stort GRATTIS än en gång. Undrar just hur många BT som NÅGONSIN tagit sig till högre…? Eller elit – för där lär ni ju snart vara. 😉

  Ha en välförtjänt, underbar dag! Och ge K en STOR grattispuss från mig!

 2. Tack! 🙂 Han ska få en extra puss.

  Det finns tydligen någon bt som tävlar elit spår, och några i sök, har jag hört ryktas, så helt unik är han inte, mitt lilla träsktroll.

 3. Shit pommfritt vad duktiga ni är!! GRATTIS!!! Ture läser och lär 😉
  Hörde om en BT tik som tävlar i Elit sök och Högre spår så någon artfrände har han där uppe i toppen! 😀
  Vad har Karlsson fått för smarrigt efter denna seger då? Blir det Leverpaté till middag? 😉

 4. Super Grattis, shit vad kul! Sambon har varit iväg och dömt sök idag, där var det ingen som lyckades bli uppflyttad ur vare sig lägre eller högre.. Hm kanske berodde det på att det INTE var någon Bt med , utan de mer tradionella raserna i brukssammanhang 🙂

  Ha en skön kväll och njut av segerns sötma, ge K något smarrigt!

 5. Han har redan fått så mycket smarrigt i form av tjur”muskler”, köttbullar och annat oknytt så jag vågar inte ge honom så mycket mer. 🙂 Och tack, igen! 🙂

 6. JätteGrattis igen!!! Ni var/är helt suveräna, helt klart mina nya idoler. Jag som var en av dom, hrmpf sämre…för dagen*vi kommer igen*;-), hade ju äran att beskåda platsen och jag blev nog mer förtvivlad än dig själv när jag satt på läktaren och såg hur han fullkommligen ignorerade dina kommando, men sen låg han som en klippa…Japp, stolt att vara på plats att se detta unika, för jo det är ni, ekipage!!! Ska bli spännande att följa er framöver, ska bara komma ikapp med Challe så vi kan tävla på samma tävlingar:-)

  Fortsätt nu att njut av framgångens sötma:-)

 7. Jösses Karlsson – OJ, som du avancerar – så snabbt………… Huiiiiiiiiiiiiiii
  Grattis till Lotta och Karlsson – ni är fantastiska.
  Jag måste säga att – jag är den stoltaste Gammelmatte som finns i hela världen.
  Stor puss till mitt lilla troll – och Lotta är värd en stor bamsekram.Vad månde bliva av detta ekipage.

 8. Jätte grattis Lotta och Karlsson!!!
  Uppflyttning efter uppflyttning vart ska detta sluta… Ni är väl med på SM innan vi andra hinner blinka 😉

  Kram från mig och den skäggige

 9. GRATTIS!! Jag har ju återigen konstaterat att det är något i tävlingssituationen som gör att det ”skiter sig” mellan mig och Hampe. Ska fundera på detta ett par månader och sen försöker vi kanske igen, framåt jul så där. Då ska det ju som sagt inte kunna vara sol och varmt i alla fall.

 10. Stort grattis!!!!! Lille Karlsson är så duktig så, ja matte har en del i spelet också. Jätte roligt. Alltid kul när det går bra för andra! Lycka till med fortsättningen! Fränt vore det med en borderterrier i elit nästa år.

 11. Det var förresten en riktigt duktig BT med på lydnadstävlingen igår. Minns inte kennelnamnet dock.

  Och du – vi har högrespår i slutet av april… Ni är välkomna till Skåne då!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s